DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Spöregn får svenskarna att boka resor

Kanarieöarna lockar svenskar. Arkivbild. Bild: Marianne Løvland/NTB-TT.

Ekonomi (TT)

Det blöta sommarvädret tycks locka svenskar utomlands. Bokningarna för utlandsresor har ökat rejält hos flera stora researrangörer under de senaste veckorna.

– Vinterbokningarna har gått upp med 46 procent jämfört med samma period förra året, säger Dian Martinez Valencia vid Tui.

Såväl Tui som Ving och Apollo har under början av augusti märkt av en stor ökning av resebokningar för hösten och vintern – både jämfört med tidigare i sommar och jämfört med samma period förra året.

Alla tre bolag ger samma förklaring till uppgången: vädret.

– Vi har sett en klar ökning under den senaste tidens väldiga ösregn och bokningarna är helt klart väldigt kopplade till vädret. Men samtidigt har vi också sett en generell ökning över tid, och det tror jag har att göra med ett fortsatt ökat resesug efter pandemin, säger Martina Krantz, pressansvarig vid Apollo.

Svag krona inget hinder

Den för tillfället svaga svenska valutan verkar därtill inte avskräcka svenskar från att boka utlandsresor i höst.

– Många har pratat om den svaga kronan och att folk skulle resa mindre på grund av den. Men vi ser ingen direkt koppling till det, utan det är i första hand vädret i Sverige som spelar in, säger Martina Krantz.

Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving, ger en snarlik bild.

– Valutan påverkar när det kommer till längre resor, exempelvis till USA och där man behöver pengar till taxiresor och inträden och dylikt. Där ser vi en nedgång. Men så är det inte med lite kortare vinterresor där man planerar att vara borta någon vecka för miljöombyte, säger han.

– Vi ser ut att vilja konsumera upplevelser framför prylar.

Återvänder till Rhodos

Bland uppgående destinationstrender finns Mexiko och Kap Verde, men till största del bokas resorna till klassiska charterdestinationer som Mallorca, Kanarieöarna och Grekland.

Rhodos drabbades tidigare i sommar av omfattande bränder, men redan nu ser turisterna ut att hitta tillbaka.

– Drygt en vecka efter att vi återupptog resorna var bokningarna tillbaka på normala nivåer, eller till och med lite över. Det är en fortsatt väldigt stark efterfrågan på resor till Rhodos, säger Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig vid Tui Sverige.

Marcus Lindström/TT