RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Fortsatt press på svenska hushåll

Amerikanska centralbanken har höjt styrräntan. Svenska riksbanken väntas följa efter vilket innebär fortsatt press för bolånetagare. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Svenska hushåll med bolån fortsätter ha det tufft, men det värsta scenariot uteblev. Så bedömer Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank, effekterna av att USA:s centralbank Fed höjt styrräntan med 25 punkter.

Höjningen på 25 räntepunkter var väntad och följdes därmed inte heller av några omedelbara, starka marknadsreaktioner, konstaterar Grahn. Viktigare var Fed-chefen Jerome Powells presentation av själva höjningen – men några besked om eventuellt nya höjningar framöver uteblev på den presskonferens som följde räntebeskedet.

I september kommer Fed att hålla ett nytt möte och ta ställning till de rapporter som finns då.

– Marknadens reaktioner under talet när Powell nämnde inflationen och arbetsmarknaden var positiva. Men Powell ville inte binda upp sig för att det här blir sista höjningen utan säger att det beror på utfallet i september, säger Michael Grahn.

Feds höjning av styrräntan sätter press på svenska Riksbanken att följa efter vilket lär drabba bolånetagarna.

– Den mest påtagliga effekten är att det fortsätter hålla uppe de korta räntorna och de flesta hushåll har rörliga räntor, många med korta bindningstider. Hur man än vrider och vänder på det sätter det press på svenska hushåll.

Scenariot hade dock varit värre om Fedchefen aviserat fortsatta höjningar.

– Men han överraskade inte på den hökaktiga sidan, säger Grahn.

En annan omedelbar effekt av Feds räntebesked var en förstärkning av den svenska kronan.

– Under loppet av dagen har kronan gått svagare för man har förberett sig på ett hökaktigt besked från Powell. Men efter presskonferensen har kronan stärkts, det är inget i stunden som ger en negativ kroneffekt, konstaterar Michael Grahn.

Katri Artta Svarfvar/TT