ELKRISEN

Ny ansökan om vindkraftpark på Västkusten

Eolus ansöker om tillstånd för att få bygga en stor vindkraftpark utanför Kungälv och Öckerö. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Det börsnoterade energibolaget Eolus har lämnat in en ansökan om tillstånd att få bygga en vindkraftpark med 50 verk utanför Kungälv och Öckerö, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Enligt planen kan parken stå klar 2029 och Göteborgs Hamn AB har gått in som delägare med 5 procent, för att säkra tillgången till grön el.

"Den årliga elproduktionen från Västvind motsvarar hela den nuvarande elförbrukningen i Göteborg", säger Eolus vd Per Witalisson i pressmeddelandet.

Han varnar för att utan ny elproduktion i regionen så hotas utveckling och arbetstillfällen hos bland annat den stora fordons- och kemiindustrin i regionen.

Tillståndsansökan ska behandlas av både Mark- och miljödomstolen i Västra Götaland. Den kommer även hamna på regeringens skrivbord, då parken ligger i Sveriges ekonomiska zon.

Vindkraftparkens 50 verk får enligt ansökan en installerad effekt på 1 000 megawatt och en beräknad årlig elproduktion på cirka fyra terawattimmar.

Eolus-aktien är oförändrad på Stockholmsbörsen efter beskedet om ansökan.

Joakim Goksör/TT