DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Kristersson: Alla vill se en snabb ratificering

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Natochefen Jens Stoltenberg och statsminister Ulf Kristersson skakar hand efter överenskommelsen i Vilnius på måndagen. Bild: Nato

Politik (TT)

Turkiet är redo att säga ja till Sverige i Nato. Men det är oklart när Sverige faktiskt kan omfattas av försvarsalliansens säkerhetsgarantier.

Turkiets president lovade på måndagen att så snabbt som möjligt föreslå landets parlament att godkänna Sverige i Nato. Men någon exakt tidpunkt har varken Jens Stoltenberg eller Recep Tayyip Erdogan gett.

Inte heller statsminister Ulf Kristersson (M) vill spekulera i hur fort Turkiet kan godkänna Sverige som Natos 32:a medlemsland.

– Vi är överens om att göra det så fort som möjligt, sen måste Turkiet själv svara för hur deras parlamentariska rutiner kring detta ser ut. Så jag vågar inte gissa någon specifik dag, men alla förväntar sig en snabb ratificering, säger Kristersson till P1 Morgon.

Planerade koranbränningar

Även Ungern måste godkänna, ratificera, Sveriges Natomedlemskap. Kristersson utgår dock ifrån vad ungerska regeringen sagt – att Ungern kommer att följa Turkiet.

Statsministern framhåller att måndagens besked var ett stort steg mot den slutliga ratificeringen.

Samtidigt planeras nya koranbränningar i Sverige. Ulf Kristersson manar till besinning.

– Man har rätt att vara emot Nato, man har rätt att ha synpunkter på religion i Sverige. Men nu bör man besinna sig och tänka på Sveriges säkerhet.

Tog en öl

Han får också frågan om han firat i natt.

– Nja, det var inte riktigt läge med alltför mycket firande. Men vi samlade hela gänget i ett konferensrum och tog en öl, säger han till radion.

Kristersson anger inget specifikt ögonblick då han förstod att allt var klart.

– Det var en konstruktiv stämning i rummet, inte okritisk på något sätt, men våra argument fungerade väl, vi kunde visa att vi hade gjort många saker inom ramen för det trilaterala avtalet.