DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Rekordsvag krona höjer vinpriserna

Svensken får räkna med höjda vinpriser i höst, till följd av den försvagade kronan. Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg/TT

Ekonomi (TT)

Den rekordsvaga kronan orsakar huvudbry för såväl företag som ressugna semestersvenskar. I höst kommer nästa smäll när vinpriserna i Sverige riskerar att höjas rejält, rapporterar Dagens Nyheter.

Systembolaget har sedan inflationen tog fart höjt priserna stegvis. I september 2022 höjdes priserna i snitt med 1,9 procent. I mars i år skedde en prishöjning på ytterligare tre procent mot bakgrund av ökade kostnader hos leverantörer.

Den 1 september är det dags för ännu en prishöjning – nu av vinerna. En flaska vin som förra hösten kostade 119 kronor kan nu bli cirka 10 kronor dyrare.

Historiskt svag mot euron

Boven i dramat är den svaga svenska kronan. Förra veckan noterade kronan bottenrekord då den stod 11,83 mot euron.

– Jag har ingen sammanställning av hur det kommer att se ut 1 september. Men det mesta Systembolaget har höjt med hittills är tre procent. I övrigt så verkar kostnadsökningarna ha mildrats lite. Men just den svaga kronan gör sitt, säger Ulf Sjödin, ansvarig för sortimentet på Systembolaget, till DN.

Prisökningen riskerar att bli avsevärt högre än de 3 procent som Systembolaget höjde med i mars. Det befarar Leif Stålbalk, vinimportör på Principium Drink.

– Ska vi ta ut full marginal så kommer prishöjningen bli större än så, säger han till tidningen.

Sämre tillgång på glas

Han framhåller att många produkter kommer från euroländer och med kronans försvagning mot euron tar importen stryk.

Leif Stålbalk har svårt att bedöma exakt hur mycket det kan röra sig om. Importkostnaderna för hans egen verksamhet har ökat med cirka 7,5 procent under året på grund av den försvagade kronkursen. Blickar han ännu länge tillbaka landar ökningen på 10 till 15 procent.

– Utöver det har vi högre logistikkostnader, transportkostnad och lite högre råvarukostnader. Bland annat görs många glasflaskor i Ukraina och på grund av både pandemin och sedan kriget har tillgången på glas blivit sämre. Det är svårare för våra producenter att få tag på.