DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Minskad aktivitet i tjänstesektorn

Swedbank och Silf redovisar inköpschefsindex för tjänstesektorn. Arkivbild. Bild: Tim Aro/TT

Ekonomi (TT)

Aktiviteten i den privata tjänstesektorn sjönk i juni, enligt det månatliga inköpschefsindexet från Swedbank och Silf. Siffrorna innebär positiva nyheter för Riksbanken.

Indexet minskade till 46,1 i juni från nedreviderade 49,2 i maj. Det är den åttonde månaden i rad som indexet är under dess historiska genomsnitt på 56,2.

Ett indextal under 50 signalerar minskad aktivitet.

"Även om indexet har planat ut under andra kvartalet är nedåtriskerna i tjänstekonjunkturen fortsatt stora, inte minst effekterna av ett minskat bostadsbyggande och hushållens krympande köpkraft", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Index för leverantörernas insatsvarupriser föll till 50,6 i juni från 56,8 i maj.

"Det är den lägsta nivån på över tre år och stärker bilden av ett minskat pristryck i tjänstesektorn, vilket är positiva nyheter för Riksbanken", säger Jörgen Kennemar.

Det så kallade kompositindexet backade i juni till 45,8 jämfört med 46,8 i maj. Det är sjätte månaden i rad som indexet är utanför tillväxtzonen och visar att aktivitetsnivån i näringslivet är fortsatt avtagande, konstaterar Swedbank.