ELKRISEN

Damberg: Skulle gjort elstöd annorlunda i dag

Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg (S) har kommit på nya tankar. Arkivbild. Bild: Ali Lorestani/TT

Ekonomi (TT)

Sänka kostnaderna på elen, i stället för att satsa på den sortens elstöd som Sverige har i dag. Det anser tidigare finansminister Mikael Damberg att han borde ha arbetat för under sin tid som minister.

Det nuvarande elstödet i Sverige som finansieras av så kallade flaskhalsintäkter var rätt i teorin, enligt Mikael Damberg, ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Men hade han som finansminister vetat vad som skulle komma framåt borde han ha agerat annorlunda, säger han efter ett seminarium i Almedalen.

– Det var rätt tanke att kostnaderna på el ökade och då skulle pengarna tillbaka. Men det regelverket var väldigt styrt från EU och man skulle ge det i stöd till grupper som hade behov av det, säger Damberg.

– Hade jag fått göra det igen och friare hade man sänkt kostnaderna på el, på ett sätt som gjorde att vi inte fick den här höga prisökningen på el som transformerades in i svensk ekonomi.

Han tar Tyskland som ett exempel på inspiration på hur man hade kunnat agera.

– Där hade man ett system med sänkta kostnader upp till en viss nivå men efter det betalade fullt marknadspris för att därigenom se till att man tjänar på att spara på energi.

– Att kunna använda de 55 miljarderna för att sänka kostnaderna i början av inflationsekonomin hade varit bättre för svensk ekonomi är jag övertygad om.

Anna Hansson/TT