DET SVENSKA LANTBRUKET

Ökad skörd av ekologiskt spannmål

Den totala ekogodkända spannmålsskörden under 2022 blev 24 procent större än genomsnittet för de senaste fem åren. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Lantbruk (TT)

Skörden av spannmål som odlats ekologiskt ökade i fjol. Den blev 32 procent större än skörden föregående år, enligt Jordbruksverket.

Sammanlagt uppgick skörden av ekologiskt spannmål till 410 500 ton under 2022. Det motsvarar sju procent av den totala spannmålsskörden.

Torrt väder höll tillbaka skördenivåerna i främst de sydöstra delarna av landet. Men den ekologiskt godkända spannmålsskörden var i fjol ändå 24 procent större än genomsnittet för de fem senaste åren, där missväxtåret 2018 ingår.

När det gäller specifika grödor uppgick till exempel skörden av ekologiskt odlade ärtor till 11 000 ton, en ökning med 53 procent jämfört med 2021.

För höstraps ökade skörden till rekordstora 19 000 ton, ett lyft med nio procent mot året innan.

Skörden av ekologiskt odlad matpotatis landade på 33 200 ton, vilket är i nivå med hur det såg ut 2021. Runt sju procent av Sveriges totala potatisskörd var ekologiskt odlad 2022.

Skörden per hektar är lägre för den ekologiska odlingen jämfört med den konventionella. Bland annat beror det på att kemiska växtskyddsmedel och syntetiskt framställda mineralgödselmedel inte används inom ekologisk odling.