HOTEN MOT SKOGSBRUKET

Pourmokhtari: EU-förslag om skogen går för långt

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Politik (TT)

Regeringen lägger som EU-ordförande fram en kompromiss för nya EU-regler som syftar till att återställa skogs- och jordbruksmarker. Men regeringen tänker trots det rösta nej.

– Det är för långtgående för att Sverige som helhet ska kunna ställa sig bakom, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att ordförandeskapet hanterar det här så illa, säger Socialdemokraternas Matilda Ernkrans, vice ordförande i EU-nämnden som behandlade frågan på fredagen, inför ministermötet nästa vecka.

Striden är het inom EU om hur ängar och våtmarker ska återskapas, skogar blandas upp och grönområden byggas i städerna. Kort och gott EU:s nya restaureringslag som nu förhandlas.

Sverige ansvarar

Sverige är i egenskap av ordförande i EU:s ministerråd ansvarigt för förhandlingarna mellan medlemsländerna.

I tisdags skickade tunga EU-länder – Frankrike, Spanien, Tyskland och Luxemburg – ett brev till Romina Pourmokthari med skarp kritik. Varför planerar regeringen att inte ta upp ett förslag om den nya restaureringslagen på ett ministerrådsmöte den 20 juni?

Enligt länderna övervägde den svenska regeringen att stryka förslaget från agendan.

Men enligt Romina Pourmokhtari vore det inte rätt sätt att hantera frågan att försena ett beslut. Lösningen blir att hon som nuvarande ordförande för EU:s miljöministrar lägger fram ett förslag men att den som företräder Sveriges egen ståndpunkt vid mötet säger nej.

– Det här har inte över huvud taget följt hur Sverige förhandlar i EU-sammanhang. Jag tycker det är anmärkningsvärt att ordförandeskapet hanterar det här så illa att man måste rösta emot sin egen kompromiss, säger Matilda Ernkrans (S).

"Största som hänt"

Miljöpartiets ledamot Rebecka Le Moine är också skarpt kritisk.

– Det här är det största som hänt inom naturområdet på EU-nivå sedan art- och habitatdirektivet. Så det är en enormt viktig förhandling. Att så här sent inpå meddela att man röstar nej, jag tror det är ytterst ovanligt.

Hon kan inte tolka det på något annat sätt än att det finns en konflikt i regeringsunderlaget – mellan Sverigedemokraterna och Liberalerna.

– Det som gör att jag misstänker det är hur sent vi fick ståndpunkten i går, säger Le Moine om att kompromissförslaget visades för riksdagen på torsdagskvällen.

Romina Pourmokhtari säger att det finns olika åsikter om kompromissen i riksdagen men att regeringens egen ståndpunkt är att förslaget går för långt, att det ger EU för mycket att säga till om hur jord och skog ska brukas. Det lämnar för lite till medlemsländerna.

– Reglerna är för långtgående, säger hon.

Restaureringslagen har stor betydelse för hur Sverige ska klara Parisavtalet eller Montrealuppgörelsen om att rädda den biologiska mångfalden, fortsätter hon.

Även Socialdemokraterna anser att det är viktigt att ramverket kommer på plats, men understryker också vikten av att det tar hänsyn till det svenska skogsbruket.

Sveriges ordförandeskap i EU upphör den 30 juni och dagen efter tar Spanien över.

Niklas Svahn/TT

Lars Larsson/TT

Fakta

EU-kommissionen lade i juni 2022 fram sitt förslag till naturrestaureringslag i syfte att ordna en "fortsatt och hållbar återställning av en motståndskraftig natur med biologiskt mångfald". Målet är åtgärder som totalt täcker minst 20 procent av EU:s land- och vattenyta år 2030 och samtliga ekosystem som behöver återställas till år 2050.

Bland annat föreslogs att andelen grönytor i städer ska ökas med minst tre procent till 2040 och fem procent till 2050. Varje medlemsland ska uppnå en rad förbättringar när det gäller allt från mängden fjärilar och fåglar till andelen skogar med träd i olika åldrar.

"När vi återställer naturen tillåter vi den att förse oss med ren luft, rent vatten och rent mat och vi gör det möjligt för den att skydda oss från det värsta i klimatkrisen", sade klimatansvarige exekutive vice kommissionsordföranden Frans Timmermans i ett pressmeddelande om lagen.