KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Ministern: Vi måste prata med dem som släpper ut

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild. Bild: Marko Säävälä/TT

Politik (TT)

Panelsamtalen under regeringens klimatmöte hålls utan vare sig klimatforskare eller miljöorganisationer. De kritiseras för att ha ett för snävt fokus på näringslivet.

– Vi måste prata med dem som släpper ut, säger ansvarig minister Romina Pourmokhtari (L).

En majoritet av paneldeltagarna under regeringens nationella klimatmöte representerar näringslivet. En enda forskare står på talarlistan – en ekonomiprofessor. Något som har väckt kritik.

TT: Har ni även bjudit in andra forskare till panelerna som valt att tacka nej?

– Nej, det har vi inte. Vårt fokus har varit att ha aktörerna på scenen och prata med dem om hur de ska sluta släppa ut, säger Romina Pourmokhtari (L), klimat- och miljöminister.

– Att sitta och tala med forskare och miljöorganisationer om vikten att förändra och hur allvarlig klimatkrisen är, det är inte vårt fokus under det här mötet. Vårt fokus är att få saker gjorda.

"Känner sig ohörda"

Även andra forskare och miljöorganisationer är inbjudna till klimatmötet, framhåller Romina Pourmokhtari. De deltar dock inte i mötets fyra panelsamtal.

I en debattartikel i Expressen kallar 16 organisationer det för en oroväckande trend att regeringen distanserar sig från miljörörelsen. "Allt fler känner sig ohörda och ignorerade", skriver företrädarna.

– Jag delar inte den bilden. Jag träffar med jämna mellanrum alla slags miljöorganisationer, och både Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen kommer att vara på plats under mötet, säger Romina Pourmokhtari.

"Nördiga hållbarhetschefer"

TT: En kritiker säger att mötet tycks bli ett spel för gallerierna. Hur bemöter du det?

– Jag förstår att det är spännande med högljudda klimataktivister. Men det är ju de nördiga hållbarhetscheferna som faktiskt gör jobbet. Alla de som faktiskt går till ett arbete där man gör en brun verksamhet grön. Det är de som gör den verkliga skillnaden.

TT: Kommer ni att ändra ert upplägg under fredagen med tanke på kritiken?

– Nej, vi har vår plan om mötets fokus.

Linnea Bergman/TT

Fakta

Regeringen ska enligt klimatlagen vart fjärde år lämna en klimatpolitisk handlingsplan till riksdagen som visar hur regeringens politik sammantaget bidrar till att nå de nationella klimatmålen.

Om regeringen bedömer att målen inte kan nås med nuvarande styrmedel, ska handlingsplanen redogöra för vilka ytterligare åtgärder som regeringen avser att vidta.

Klimathandlingsplanerna har därmed en nyckelroll för kontinuitet i klimatarbetet och för att driva på utvecklingen mot minskade utsläpp.

Källa: Naturvårdsverket