DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Mildast tänkbara recessionen i euroländerna

Statistikbyrån Eurostat redovisar BNP-siffror för första kvartalet. Arkivbild Bild: Michael Probst AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Euroländernas ekonomier bromsade in lite mer än väntat i första kvartalet. Tekniskt innebär detta en recession, med två kvartal i rad på minus – även om det är med minsta möjliga marginal.

De 20 euroländernas sammanlagda bruttonationalprodukt (BNP) minskade med 0,1 procent under första kvartalet jämfört med kvartalet före – samma storlek på nedgången som det var i fjärde kvartalet 2022, visar en rapport från statistikbyrån Eurostat.

Med två kvartal i rad på minus uppfylls kriteriet för att kalla lågkonjunkturen en recession – även om det i detta fall är den mjukaste formen av recession som kan mätas på detta sätt.

I årstakt var tillväxten under årets första kvartal 1,0 procent.

Inbromsningen i början av i år var något kraftigare än väntat.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med nolltillväxt jämfört med kvartalet före och en tillväxt på 1,2 procent jämfört med första kvartalet 2022, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Inbromsningen är värst i Irland, där BNP föll med 4,6 procent i första kvartalet jämfört med kvartalet före. Men det är rejäla minus även för Litauen och Nederländerna, vars BNP föll med 2,1 respektive 0,7 procent mot kvartalet före.