Han fick Greta Garbo att möta Lady Gaga – på ett svenskt hotell

Bild: Scanpix, Koncept, Gian Mattia D'Alberto/TT

Mindre gästrum och stora umgängesytor. Det är två nya trender på svenska hotell. Arkitekten Niclas Makowsky har bland annat skapat konceptet för Haymarket, i byggnaden som en gång var Greta Garbos arbetsplats. ”Det ska kännas härligt och rätt”, säger han till Besöksliv om att komma in på ett hotell.

Niclas Makowsky är arkitekt och arbetar bland annat med att ta fram koncept för hotell och kontor. Det första han lägger märke till när han kliver in i på ett hotell är det han kallar för ambiancen, skriver Besöksliv.

– Det ska kännas härligt och rätt. Belysningen, till viss del tillsammans med inredningen, skapar själva atmosfären. Det får inte vara ett jämnt ljus överallt utan det ska vara modulerat och noga uttänkt för att skapa känslan man är ute efter, säger han till tidningen.

Den senaste tiden har han jobbat med teman på flera olika väghotell för Scandic. I det arbetet har han sett nya trender.

– Gästrummen kan vara mindre idag och man satsar i stället på ytorna för umgänge, där får det gärna vara en vardagrumskänsla där man kan sitta och jobba under dagen och på kvällen fungerar samma yta som en lounge och tillhör baren.

Ett av de mer kända hotellen som Niclas Makowsky tidigare har arbetat med är Haymarket i Stockholm.

– Vårt ledord för Haymarket by Scandic var ”Greta Garbo meets Lady Gaga” där Garbo står för art-deco och Gaga för det moderna, för kryddan. Med det som utgångspunkt skapade vi mönster och fick idéer. Tapeter, textilier och möbler har framtagits enkom för hotellet, vi återskapade ljuspelarna från varuhuset och använde oss av dess atrium.