KLIMATOMSTÄLLNINGEN

SSAB: Satsar sex miljarder på ny ugn

2020 byggdes en pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp i Luleå – nu går SSAB vidare och satsar på ny ugn i Oxelösund för drygt sex miljarder. Arkivbild Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

SSAB:s styrelse har beslutat att satsa 6,2 miljarder kronor på en så kallad ljusbågsugn och tillhörande råvaruhantering i Oxelösund.

SSAB-aktien lyfter med nästan 3 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet.

Syftet är att med ugnen kunna starta produktion av stål utan koldioxidutsläpp, baserat på återvunnet skrot och järnsvamp, under fjärde kvartalet 2026, enligt ett pressmeddelande från SSAB.

"Beslutet möjliggör en minskning av Sveriges totala koldioxidutsläpp med 3 procent", skriver bolaget.

SSAB har sedan 2016 tillsammans med statliga LKAB och Vattenfall drivit projektet Hybrit för att utveckla fossilfri stålproduktion, bland annat med en pilotanläggning i Luleå.

I mars i år introducerade SSAB ett nytt stål, SSAB Zero – ett stål utan fossila koldioxidutsläpp baserat på återvunnet stål och producerat med fossilfri energi.

"När Oxelösund byggs om kommer man att kunna producera stål utan koldioxidutsläpp, med en flexibel mix av fossilfri järnsvamp och skrot som råvara", skriver SSAB.

Joakim Goksör/TT