KOMPETENSKRISEN

Debatt: Så kan kompetenskrisen stoppa Norrlands gröna omställning

Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Arkivbild. Bild: Axel Hilleskog/TT

Om inte problemen med kompetensförsörjningen blir lösa riskerar den gröna omställningen i Norrland att gå om intet. Det skriver Linus Sköld (S), riksdagsledamot i utbildningsutskottet, i en debattartikel i Altinget.

”Den gröna industriella revolutionen inger hopp om en hållbar framtid för regionen och för hela landet men för att säkerställa att omställningen blir en framgångssaga behöver vi inte bara politiska strategier, det krävs konkreta åtgärder inom utbildning och kompetensförsörjning”, skriver Linus Sköld (S) i Altinget.

Han har frågat utbildningsminister Mats Persson (L) om när regeringen ska återkomma med konkreta förslag på lösningar för att bygga ut antalet utbildningsplatser.

”Svaret från ministern var allt annat än betryggande. Trots tidigare uttalanden om prioriteringar i både utbildning och kompetensförsörjning har regeringens budgetförslag snarare inneburit miljardnedskärningar för vuxenutbildning om man jämför med tidigare år”, skriver han.

Linus Sköld menar att regeringen måste agera omedelbart för att skapa fler utbildningsplatser och korta handläggningstiderna för omställningsstudiestödet. ”Annars riskerar nyindustrialiseringen att gå om intet till följd av kompetensförsörjningsbekymmer”, skriver han.

Altinget Debatt: Personalbrist står i vägen för den gröna industriella revolutionen i Norrland