RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Coop-VD:n om matpriserna: ”Känslan att det har lugnat sig”

Bild: Fredrik Sandberg /TT

Matpriserna sjönk i april med 1,3 procent. Och förhoppningsvis håller det i sig, menar Coop Butiker och Stormarknaders vd Meta Persdotter. ”Känslan är att det har lugnat ned sig”, säger hon till Dagens Industri.

Igår meddelade Lidl att de fortsätter att sänka sina priser. Även Coop hoppas att de inte behöver höja priserna kommande tid.

–Vi vill att fler ska ha råd med bra mat till midsommar. Därför utökar vi nu listan med varor som uppskattas i midsommartider. Dessutom fortsätter vi frysa priset på alla varor inom vårt initiativ till åtminstone sista juni, säger Jakob Josefsson, Sverigechef Lidl i ett pressmeddelande.

– Känslan är att det har lugnat ned sig, men jag säger det med en stor portion ödmjukhet för man vet inte vad som händer om 14 dagar”, säger Coop Butiker och Stormarknaders vd Meta Persdotter.

Men alla är inte lika positiva. Livsmedelföretagen svarade i en enkät att matpriserna i bästa fall börjar stabiliseras om 3–6 månader.

– Den svenska livsmedelsproduktionen är inte riktigt anpassad till ett lågpriskoncept, konstaterar Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal

DI: ”Känslan är att det har lugnat sig” – vändning för matpriserna

TN: Ingen billigare svensk mat i sikte