RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Thedéen delar kritiken: Borde höjt tidigare

Riksbankschef Erik Thedéen riktade viss kritik mot sin företrädare i ett tal på Nationalekonomiska föreningens årsmöte. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Räntan borde ha höjts tidigare och Riksbankens inflationsprognoser var undermåliga. Den hårda kritiken kommer från finansutskottets utvärdering.

– Vi delar kritiken att det hade varit bättre att höja tidigare, med facit i hand, säger riksbankschef Erik Thedéen till TT.

Riksbanken agerade för långsamt för att hejda inflationen i fjol, enligt en utvärdering gjord på uppdrag av riksdagens finansutskott. Och bankens prognoser var bristfälliga.

Thedéen tillträdde som riksbankschef vid årsskiftet. Han håller i stora delar med om kritiken.

– Vi har varit tydliga med att vi inte varit nöjda med prognoserna vi lade på inflationen förra året, säger han till TT i samband med ett tal på Nationalekonomiska föreningens årsmöte.

– Jag har till och med stått på en presskonferens och visat hur fel vi hade.

"Akademisk diskussion"

I sitt tal berörde Thedéen de risker som är förenade med en expansiv penningpolitik under längre tid. Det kan leda till högre risker och högre skulder.

I ett sådant läge kan det vara sunt att snarare höja räntan för tidigt än för sent, menar han.

– Det är klart att det inte satt någon i Riksbankens ledning då som inte tycker att vi skulle ha höjt tidigare, givet att vi vet att inflationen blev ett stort problem. Men jag tycker att den diskussionen blir ganska akademisk, för vi visste ju inte.

Prognosmodellerna behöver förbättras

Han framhåller att det är viktigt att diskutera hur Riksbankens prognoser kan bli bättre – för att undvika att upprepa misstagen.

Thedéen säger att han inte har några nya signaler att ge inför nästa räntebesked den 29 juni. Vid beskedet i april uteslöt han inte fler och större höjningar.

– Det blir stort fokus på inflationsutfallet, som är viktigt, men det är också viktigt vad som sker internationellt, vad andra centralbanker gör, och vad som händer med svensk ekonomi i stort.

"Höga insatser i USA"

Riksbanken följer noga den pågående turbulensen i Washington, där ledande demokrater och republikaner försöker nå en lösning på frågan om USA:s skuldtak.

– Lyckas man inte komma överens har Yellen (USA:s finansminister, reds.anm) varnat för mycket allvarliga konsekvenser för amerikansk ekonomi och för världsekonomin.

– Vi får hoppas att de som är inblandade i de här diskussionerna inser att insatserna är väldigt höga och att man helt enkelt måste komma fram till en lösning. Gör man inte det är vi i ett annat läge, säger Thedéen.

Joakim Hugert Lundberg/TT