DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Fler lokförare stäms efter den vilda strejken

Under torsdagen har pendeltågen i Stockholm rullat på utan större störningar, enligt SL. Bild: Tim Aro/SvD/TT

Arbete (TT)

Efter en dryg vecka med kaos i Stockholms pendeltågstrafik har tågen hittills under torsdagen rullat på utan större störningar, enligt SL.

Samtidigt stäms ytterligare 37 lokförare för den vilda strejken i förra veckan.

På onsdagen tog turerna kring Stockholms pendeltågstrafik en ny vändning när Arbetsmiljöverket beslutade att upphäva skyddsstoppet mot ensamarbete på tågen, som facken ST Pendeln och Seko lade i måndags.

Myndigheten motiverade beslutet med att den ansåg att MTR vidtagit tillräckliga åtgärder för att ensamarbetet ska kunna ske på ett säkert sätt för personalen.

Roger Delin, ordförande för ST:s klubb på MTR Pendeltågen, säger på torsdagen att fackets styrelse under dagen sitter i möte för att avgöra hur man ska gå vidare efter Arbetsmiljöverkets beslut. Han har i nuläget inte några ytterligare kommentarer.

Samtidigt stämmer Tågföretagen och Almega ytterligare 37 lokförare som deltog i den tre dagar långa vilda, olovliga strejken i förra veckan, rapporterar Arbetsvärlden.

De krävs, precis som sina 73 kollegor som stämdes i förra veckan, på 6 000 kronor vardera, enligt tidningen.

Från och med torsdagen är alltså hälften av pendeltågen enbart bemannade med lokförare – inte med lokförare och tågvärd som facken kräver. Motiveringen är att antalet incidenter ökat sedan MTR i mars införde ensamarbete på vartannat tåg.

Det har dock inte lett till några större störningar i trafiken hittills under dagen, enligt Stockholms lokaltrafik, SL.

– Det rullar på ganska bra, säger Natalie Nordenswan, presskommunikatör på SL.