DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Billström: PKK ett större problem än vi trott

Regeringen hoppas att skärpningen av terrorlagstiftningen som träder i kraft den 1 juni ska ge effekt. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl / TT

Den kurdiska terrorstämplade organisationen PKK har "omfattande" aktiviteter i Sverige, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till Dagens Nyheter.

– PKK:s aktiviteter i vårt territorium är omfattande. Det pågår ett omfattande arbete att samla in pengar och finansiera terrorverksamhet som är riktad mot en annan stat – Turkiet, säger Billström till DN.

Han säger att PKK:s verksamhet i Sverige är ett mycket större problem än vad regeringen tidigare har trott.

PKK har också tydliga förgreningar i gängbrottsligheten, säger Billström. De har Sverige som bas för att dra in pengar via beskyddarverksamhet, narkotikaförsäljning och "en mängd saker som skadar det svenska samhället".

Kopplingarna mellan gängbrottsligheten i Sverige och terrorismen i Turkiet innebär att länderna delar ett gemensamt intresse, säger han.

– Vi har att vinna på utbytet med turkiska myndigheter när det gäller information och spaning mot organiserad brottslighet. Men vi har också en skyldighet gentemot Turkiet att komma till rätta med de här problemen.