DEBATTEN OM OFFENTLIGT SLÖSERI

Krönika: ”Tågvärdar en vansinnig och dyr prioritering”

Bild: Helena Landstedt/TT

Tågvärdarna i Stockholms kollektivtrafik är en vansinnig prioritering, skriver Timbros vd Benjamin Dousa. Han uppmanar till kreativ förstörelse även i offentlig sektor på Timbros nyhetssajt Smedjan.

Kreativ förstörelse, där nya verksamheter ersätter gamla, sker ständigt i den privata sektorn i en öppen ekonomi. Ett konkret exempel är när Findus-fabriken i skånska Bjuv lades ner av ägaren Nomad Foods för att ersättas av tyska Hellofresh. Antalet som varslades på Findus kunde mer än kompenseras för det anställningsbehovet på Hellofresh.

Men i offentlig sektor, med långsammare beslutsfattande och stort politiskt inflytande, går det långsammare, vilket leder till att skattepengar inte används där de gör störst nytta, skriver Benjamin Dousa.

Region Stockholm har till exempel landets högsta regionskatt men lägger ändå nästan 1,5 miljarder kronor per år på överflödig personal. Ett exempel är SL:s tågvärdar vars uppgifter är värda att ifrågasätta eftersom de i många fall kan ersättas av kameralösningar.

"Frågan är om de alls behövs?”, skriver Benjamin Dousa.

Smedjan: Region Stockholm slösar miljoner av dina skattekronor