RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Riksbanken: Vi avser höja räntan i april

Riksbankschef Erik Thedéen säger att det inte finns någon risk för den finansiella stabiliteten i Sverige, med anledning av problemen för några banker i USA. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Riksbanken avser att höja styrräntan med 25–50 punkter i april som planerat, enligt riksbankschefen Erik Thedéen.

Men utvecklingen efter bankoron i USA kan spela in.

Riksbanken avser att höja med 25–50 punkter, berättar Thedéen när han frågas ut i riksdagens finansutskott om penningpolitiken och den amerikanska utvecklingens inverkan på Sverige.

Han säger att inkommande data kommer att avgöra om bedömningen kan ändras om en höjning.

Riksbanken har beredskap att vidta åtgärder om det skulle behövas, med anledning av bankoron i USA.

– Det är många delar i det här som vi inte känner till, vi vet inte riktigt var det tar vägen. Men svenska banker har en annan marknadsmodell, säger Thedéen.

Dygnet runt

– Vi ser inte här och nu några risker men vi har en grupp på Riksbanken som jobbar 24/7 och följer utvecklingen och jag förutsätter att man har det också på Regeringskansliet och på Finansinspektionen, säger han.

Riksbankens bedömning att det inte finns någon risk nu för den finansiella stabiliteten i Sverige bygger bland annat på att de svenska bankerna har hårdare regelkrav än de aktörer i USA som fått problem. Och svenska bankers "exponering" mot de aktörer som fått problem är begränsade.

Riksbanken anser fortsatt att inflationen är alltför hög och att inriktningen är att höja styrräntan igen i april. Men samtidigt betonas att banken kommer att granska inkommande data om utvecklingen, inte minst om inverkan av de amerikanska bankproblemen och eventuella spridningseffekter.

– Vi vill signalera att vi gör det som krävs för att få ner inflationen, säger vice riksbankschef Aino Bunge.

Inflationen värst

Erik Thedéen återkommer till diagram över vad som svider mest för ett hushåll, oavsett om hushållet har bolån eller inte.

– Inflationen är värre än räntehöjningar, säger Thedéen.

Han betonar att banken inte ännu har sett några tydliga tecken på att inflationen går ned, även om banken räknar med att det kommer att ske på sikt.

– Vi har en bred inflationsuppgång som ännu inte på ett tydligt sätt har vänt neråt.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktig sifferuppgift i ingressen och inledningen av brödtexten.

Lars Larsson/TT