DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

De gick från försörjningsstöd till jobb

Genrebild. Bild: Mostphotos

Inas Seso och Manal Barham är två av de 16 helsingborgare som fått byta försörjningsstöd mot ett jobb och lön. "Känner mig stolt", säger Manal Barham till SVT Nyheter.

Helsingborgs stads projekt har pågått i ett år och kallas framstegsjobb har hjälpt deltagarna att ta stora steg i arbetet med att lära sig svenska.

– Jag mår så bra, jag har jobb och arbetskamrater och känner mig stolt, säger Manal Barham.

– Det är så roligt att se hur tjejerna utvecklas. Och vi är en bransch med stort behov av arbetskraft, säger Johan Husgafvel, teamchef inom måltidsservice om kommunens projekt.

I projektet ingick introduktion till läraryrket, jobb som måltidsbiträden och lokalvård. Tio miljoner kronor i ekonomiskt bistånd har växlats mot anställning och utbildning och så här långt har de flesta, 16 personer, kunnat gå vidare i någon form av jobb.

Projektets framgångar bäddar nu för liknande initiativ i nästa års budget.

– Då vill jag att det här projektet får fortsätta. För att vi sparar pengar men framför allt för att det betyder så mycket för de enskilda människorna att byta stöd mot lön och komma in i samhället, säger Richard Lundberg (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden som hållit i projektet.

SVT Nyheter: Inas gick på försörjningsstöd – jobbar nu i skolköket