DEN SVENSKA EKONOMIN

Regeringen "på tårna" efter bankproblem i USA

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M), säger att regeringen följer utvecklingen noga efter bankoron i USA. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Regeringen följer utvecklingen timme för timme efter den oro som problem för några banker i USA har lett till. Det finns beredskap att agera om det skulle behövas, enligt finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

– Hittills ser vi inga spridningseffekter i det offentliga systemet eller det finansiella systemet. Men man måste vara på tårna och vi följer utvecklingen noga, säger Niklas Wykman (M) till TT om bankoron efter den amerikanska nischbanken Silicon Valley banks kollaps.

Wykman säger att han under helgen har haft kontakt med myndigheterna och Riksbanken för att stämma av utvecklingen efter de två amerikanska bankernas problem.

Han hävdar att det är mycket svårt att förutspå kriser likt den nu uppkomna. Men det är viktigt att ha en löpande tillsyn. Och Sverige är bättre rustat nu än vid den globala finanskrisen 2008, enligt finansmarknadsministern.

Det gäller även för staten och regeringen att ha beredskap och marginaler att agera om det skulle behövas.

– Och det har vi i Sverige, vi har en budget där vi har marginaler att agera om det blir sämre utveckling och tider än vad man förväntat sig, säger Wykman men framhåller att de som i det här läget pratar om stimulanser och ofinansierade utgifter pratar för en politik som skulle kunna förvärra situationen.

– Här gäller det att agera med varsamhet för att kunna vara motståndskraftig om det blir ett sämre förlopp. Än så länge ser vi inga spridningseffekter, men man ska inte avskriva dem.

Lars Larsson/TT