ENERGIPRISERNA

Hushåll i norr får elstöd i vår – datum oklart

Regeringen med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har fattat beslut om elstödet till hushåll i hela Sverige för november och december förra året. Pengarna ska betalas ut i vår. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Ekonomi (TT)

Regeringen har fattat beslut om det andra elstödet till hushållen, det som även ska gå till hushåll i norr. Men datum för utbetalning är ännu oklart, enligt vad regeringskansliet uppger för TT.

"Någon gång under våren" är det svar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har hållit sig till hittills. Det gäller fortsatt, någon mer bestämd tidpunkt än så finns inte.

Stödet ska kompensera för elpriserna under november och december förra året. Regeringens beslut nu gäller förordningen som styr stödet. Enligt det utkast till förordning som var ute på remiss till förra veckan ska den träda i kraft den 27 mars, vilket borde innebära att utbetalningarna inte kan starta före det.

Enligt beräkningar som elhandelsbolaget Godel gjorde för TT när regeringen först presenterade förslaget för stödet kan stödet innebära cirka 5 500 kronor för en normalvilla i söder och delar av Mellansverige, elområde 4 och 3, totalt för november och december.

Och för ett villahushåll i norra Sverige, i elområde 1 och 2, kan det handla om 3 800 kronor vid en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar per år.

I veckan som snart gått ska de allra flesta hushållen i elområde 3 och 4 ha fått sina pengar för det första elstödet. För en normalvilla i elområde 4 kunde det ge 16 000 kronor. Det var baserat på förbrukningen från oktober 2021 till och med september 2022.

Men datum för utbetalning är ännu oklart, enligt vad regeringskansliet uppger för TT. Regeringens plan är att det kommer under våren.

Stödet ska kompensera för elpriserna under november och december förra året. Regeringens beslut nu gäller förordningen som styr stödet.