DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Sanna Marin: "Natos trovärdighet ifrågasätts"

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Finlands statsminister Sanna Marin och Norges statsminister Jonas Gahr Støre under den nordiska arbetarrörelsens samarbetskommitténs årsmöte i Helsingfors. Bild: Heikki Saukkomaa

Politik (TT)

Sveriges och Finlands utdragna ansökningsprocess för att bli en del av Nato hotar synen på försvarsalliansen, enligt Finlands statsminister Sanna Marin.

– Detta ifrågasätter givetvis Natos öppna dörr-politik och Natos trovärdighet, säger hon.

– Jag hoppades att vi redan skulle ha blivit medlemmar. Finland och Sverige uppfyller alla Natos krav, men vi väntar fortfarande.

Sanna Marin (S) gjorde uttalandet under en presskonferens i samband med den nordiska arbetarrörelsens samarbetskommittés (Samak) årsmöte i Helsingfors.Till följd av omvärldsläget ligger fokus på säkerhetspolitiken och därav även på Sveriges och Finlands Natoprocess.

Marin anser att medlemskapet i försvarsalliansen inte bara är en fråga för Finland och Sverige – utan för hela Nato.

– Om man har två länder som uppfyller alla kriterier borde det inte vara några problem.

Svenska S-ledaren Magdalena Andersson håller med Marin.

– Som Natomedlemmar skulle vi också bidra med säkerhet. Nato skulle vara starkare med oss som medlemmar. Det ligger i Natos intresse att göra oss till fullvärdiga medlemmar, säger hon.

"Gör framsteg"

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg besökte mötet. Under sitt anförande upprepar han att Nato jobbar hårt för att Sverige och Finland ska bli fullvärdiga medlemmar.

– Det är Natos prioritet att få in länderna i alliansen. Jag har nyligen fört bra samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara, säger han och konstaterar:

– Vi gör framsteg.

Ungern ställer inga krav

Ett tredje Natomöte ska hållas mellan Sverige, Finland och Turkiet den 9 mars, meddelade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu i måndags.

– Jag är glad att president Erdogan har gått med på att återuppta förhandlingarna, säger Stoltenberg.

Men ett ratificeringsbeslut väntas fortfarande också från Ungern. Beslutet har skjutits upp flera gånger och i förra veckan flaggade man återigen för att landets ratificering av Finlands och Sveriges Natomedlemskap kan komma att försenas ytterligare.

Stoltenberg säger att Ungern inte har ställt några krav på Sverige och Finland för att kunna ratificera ländernas Natomedlemskap.

– Tiden är inne, säger han. Finland uppfyller alla Natos kriterier precis som Sverige, säger han.

Marin är inne på samma spår.

– De (Ungern) har inte en enda gång sagt, att de skulle ha några krav för Finlands och Sveriges Natomedlemskap. Tvärtom har de sagt att de ratificerar ansökningarna, men att det kommer att ta ett tag, säger hon och fortsätter:

– Det handlar om deras tidtabell.

Starkare position

Flera Natoländer har redan gett Sverige och Finland bilaterala säkerhetsgarantier. Stoltenberg framhåller att det vore obegripligt om länderna skulle hotas utan att Nato reagerar.

– Finland och Sverige är i en starkare position nu än innan de ansökte om medlemskap och har varit med som observatörer på Natos toppmöten. Sverige och Finland är därför tryggare nu än tidigare, säger han.

Efter Samak-mötet träffar Stoltenberg Finlands president Sauli Niinistö och utrikesminister Pekka Haavisto.

Sofie Fogde/TT