KRIGET I UKRAINA

"Tecken på att de vill förstöra kärnkraftverket"

Ukrainas energiminister Herman Halusjtjenko vid det informella möte med EU:s energi- och transportministrar som hölls i måndags i Scandinavian XPO i Märsta utanför Stockholm. Bild: Claudio Bresciani/TT

Ukraina anklagar Ryssland för att missköta det ockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja. Energiminister Herman Halusjtjenko påstår att det finns tecken på att personalen har fått instruktioner om förstöra utrustningen.

Ryssland har fortfarande kontroll över Europas största kärnkraftverk, Zaporizjzja i sydöstra Ukraina, som ockuperades under krigets första veckor i fjol. Sedan dess har reaktorerna tappat kontakten med elnätet vid flera tillfällen till följd av beskjutning, och räddats från överhettning och härdsmälta av dieseldrivna generatorer.

Herman Halusjtjenko, på tillfälligt Sverigebesök för att delta vid ett möte mellan EU:s energi och transportministrar i Märsta norr om Stockholm, påminner om hur ett snedsteg kan få den redan sköra situationen att övergå i katastrof.

– Dieselgeneratorerna riskerar att förstöras av oavsiktlig artilleribeskjutning i närheten, vilket skulle kunna utlösa en kärnkraftsolycka, säger Halusjtjenko i en intervju med TT.

"Värre och värre"

Den ukrainska personalen är kvar på kärnkraftverket och sköter driften under rysk ledning. Halusjtjenko uppger att risken för en kärnkraftsolycka varken har ökat eller minskat under den senaste tiden, men att läget ändå har förvärrats.

– Jag skulle säga att situationen blir värre och värre ur många aspekter, och jag har fått det bekräftat av IAEA-experter som befinner sig omkring kraftverket. Det är väldigt svårt för personalen, de befinner sig under press, och utifrån hur de sköter driften av kraftverket verkar det som att de har fått i uppgift att förstöra utrustningen, och detta bekräftas av IAEA-experter, säger Herman Halusjtjenko och fortsätter:

– Vi kommer självklart att ta tillbaka vår anläggning, men den viktiga frågan är att få tillbaka en fungerande anläggning, inte att få tillbaka ett kärnkraftverk som inte kommer att kunna producera elektricitet på flera år.

"I strid med regler"

TT: Vilka indikationer får du på att detta sker?

– Det handlar om hur de sköter driften av kraftverket, som står i strid med tekniska regler. Det är för övrigt bekräftat av IAEA, och generaldirektören Rafael Grossi har nämnt att han till och med har skickat brev till Ryssland och påpekat att de genomför felaktiga manövrar, säger Halusjtjenko.

TT: Det kan inte handla om inkompetens?

– Nej, om det sker är det medvetet.

"Säkerhetstjänsten arbetar hårt"

Ryssland har återkommande attackerat den ukrainska energisektorn sedan kriget inleddes för drygt ett år sedan, med en kombination av robotar, artilleribeskjutning och iransktillverkade drönare. Herman Halusjtjenko beskriver hur attackernas precision vittnar om att rysk militär tar hjälp av expertis inom den egna energisektorn.

– Vi märker att de följer våra reparationer, och att de rådgör om hur de ska attackera på nytt. Några av våra anläggningar har attackerats upp till tio gånger, säger Halusjtjenko.

TT: Hur får de tag i uppgifterna?

– Jag tror att de använder alla möjliga källor, som drönare och kartor över det ukrainska energisystemet som finns kvar sedan Sovjetunionen. Jag tror att det också finns information, förhoppningsvis kommer den inte från vår egen personal, men troligtvis kan de få den från någon i Ukraina, även om jag vet att den ukrainska säkerhetstjänsten arbetar väldigt hårt mot detta, säger Halusjtjenko.

Erik Widmark/TT