KRIGET I UKRAINA

Uppgifter: Sverige ger stridsvagnar till Ukraina

Leopard 2-stridsvagnar övar i Polen i februari 2023. Arkivbild. Bild: Michal Dyjuk/AP/TT

Regeringen presenterar inom kort ett nytt militärt stödpaket till Ukraina.

Enligt uppgift till TT innehåller det bland annat stridsvagnar och luftvärn.

Finland uppgav på torsdagen att landets försvarsmakt avstår tre Leopard 2- stridsvagnar till Ukraina. Norge har tidigare aviserat att man ska ge åtta.

Enligt uppgift till TT planerar den svenska regeringen att presentera Sveriges elfte militära stödpaket till Ukraina i denna vecka. Det uppges innehålla bland annat stridsvagnar och luftvärn.

Försvarsminister Pål Jonson (M) fick i onsdags frågan om Sverige kommer att skänka Leopardstridsvagnar till Ukraina. Han sade då:

– Vi är öppna för det och vi för en nära dialog med framför allt Tyskland om det.

Jonson tillade dock att Sveriges huvudbidrag när det gäller markstrid är de redan utlovade 50 Stridsfordon 90. Förberedelser pågår också för att skicka artillerisystemet Archer.

Men stridsvagnar skulle vara ytterligare en stark signal som ett kompletterande bidrag, enligt Jonson.

Flera säger ja

Regeringspartiet Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson anser att Sverige bör skicka ett ”antal” Leopardstridsvagnar.

– Stridsvagnar är en avgörande faktor när det kommer till markstrider. De har efterfrågats av Ukraina länge för att kunna utföra offensiver och återta mark, säger Oscarsson.

Han påpekar att till exempel Norge ger åtta Leopard till Ukraina.

Socialdemokraterna anser också att det är dags att skicka Leopardstridsvagnar. Förre försvarsministern Peter Hultqvist (S) framhåller att många andra länder förbereder sig för att leverera.

Det svenska försvaret har 120 Leopardstridsvagnar. Hur många Sverige bör skicka till Ukraina kan inte Hultqvist säga. Det är upp till Försvarsmakten att bedöma.

– Om de läggs ihop med det andra länder skickar när det gäller stridsvagnar, så kommer det att ha en tydlig effekt på hur man kan agera i de olika frontavsnitten och på hur man från ukrainsk sida kan slå tillbaka på ryskt angrepp, säger Hultqvist.

Fjorton stridsvagnar

Även Sverigedemokraterna vill skicka Leopard. Det ville man redan i januari då partiets utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson skrev en debattartikel om det.

– Det borde finnas en möjlighet, precis som för Finland, Norge, Polen och andra länder, att kunna ta en liten del av vår stridsvagnsflotta och bidra till Ukrainas kamp mot Ryssland, säger han.

SD har bedömt att Sverige borde kunna skicka 14 stridsvagnar.

– Det är inte ristat i sten, vi vill också höra Försvarsmaktens bedömning, säger Emilsson.

Han pekar på att stridsvagnar finns högt på Ukrainas önskelista och att ryska elitförband är upptagna i Ukraina och inte utgör något omedelbart militärt hot mot Sverige.

– Mot bakgrund av det så är det (att skicka stridsvagnar) något vi bör kunna göra från svensk sida, säger Emilsson.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT