ARBETSKRAFTSINVANDRING

Professorns AKI-kritik: ”Ingen är nöjd”

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L), migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling. Bild: Christine Olsson/TT

Att arbetskraftsinvandringen ska begränsas får kritik av professorn Catharina Calleman. ”Signalen är att vi inte vill ha invandrare i Sverige”, säger hon till ETC.

Regeringens besked har tidigare fått skarp kritik från bland annat Svenskt Näringslivs Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson.

– Det är företagen som avgör vilka behov de har och det är arbetsmarknadens parter som ska avgöra de svenska lönerna. Ett politiskt bestämt lönegolv är ett ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen och sätter kollektivavtalens reglering ur spel, sa hon till TN nyligen.

Catharina Calleman, professor emerita i arbetsrätt, senast vid Stockholms Universitet, som forskat på arbetskraftsinvandring, kallar beskedet i en intervju med ETC för ”signalpolitik”.

– Signalen är att vi inte vill ha invandrare i Sverige. Vanligtvis brukar reformer på arbetsmarknaden vara stadigt förankrade hos antingen facken, arbetsgivarna eller båda. Men när nu regeringen nu stakar ut vägen för att ta krafttag mot arbetskraftsinvandringen, utnyttjandet och fusket tycks de inte ha lyssnat på någon av dem. Ingen är heller nöjd, säger Catharina Calleman, professor emerita i arbetsrätt, senast vid Stockholms Universitet, som forskat på arbetskraftsinvandring, till tidningen.

ETC: Kritik mot regeringens nya regler för arbetskraftsinvandring