RÄNTAN OCH INFLATIONEN

JM:s vd: "Stort intresse för nyproduktion"

Byggbolaget JM visar korten. Arkivbild. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Byggbolaget JM höjer utdelningen och rusar på börsen efter delårsrapporten. Bolagets vd Johan Skoglund ser ljuspunkter i makromörkret. ”Vi tror att inflationen toppar i februari”, säger han.

Bygg- och fastighetsbolaget JM redovisar både ett rörelseresultat och en omsättning som var högre än väntat.

Aktien rusar tvåsiffrigt på börsen på onsdagen.

Bolagets vd Johan Skoglund beskriver bostadsmarknaden som fortsatt avvaktande, något den har varit sedan april 2022.

Priser på väg ned

– De senaste boprisindexen visar att priserna var upp lite i Stockholm i januari. Det tyder på att säljare och köpare har mötts lite mer. Vi tror att fler affärer kommer att ske successivt under året, även om det fortsatt kommer att vara avvaktande, säger han.

JM ser också att vissa råvarupriser är på väg ned. Johan Skoglund nämner bland annat stål och timmer.

TT: Har inflationen toppat?

– När vi tittar på jämförelsesiffror och lyssnar på prognosmakare och ekonomer så drar vi samma slutsats, att inflationen kommer att toppa under februari, säger han och fortsätter:

– Lågkonjunktur kan också innebära lägre aktivitet i byggbranschen. Det i sin tur kan leda att den kapacitetsbrist vi tidigare sett för bland annat parkett och halvledare kan minska. Det kan göra det lättare att komma åt material.

Enligt Johan Skoglund är intresset för nyproducerade bostäder fortsatt stort.

Störst intresse nära inflyttningsdatum

– Det såg vi inte minst under vår stora visningsdag i januari. Det många efterfrågar med nyproduktion är bland annat låg energiförbrukning, säger han.

Intresset blir större när datum för inflyttning närmar sig.

– Vi ser att många avvaktar när det är inflyttning längre fram, men att intresset från kunderna ökar markant när det närmar sig, för då vet de vad de får betalt för sina befintliga boenden.

Rättad: I en tidigare version av faktarutan fanns en felaktig beskrivning av JM:s rörelsevinst under jämförelseperioden.

Fakta

JM:s rörelsevinst landar på 767 miljoner kronor för årets sista kvartal. Det kan jämföras med 755 miljoner kronor samma period året innan.

Intäkterna landar på 5,2 miljarder kronor, en ökning från 4,1 miljarder året innan.

JM höjer utdelningen till 14 kronor per aktie, från 13:50 kronor.

Största ägare i JM vid årsskiftet var Ilija Batljans fastighetsbolag SBB, som kan räkna med en utdelning på drygt 290 miljoner kronor.