DEBATTEN OM SJUKSKRIVNINGARNA

Regeringen backar om karensavdrag

Äldre-och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Inför hotet om att få en majoritet mot sig i riksdagen backar regeringen om karensavdraget. Ytterligare karens, utöver dagens karensavdrag, ska inte utredas, enligt uppgift till TT.

Och regeringens interna utredning ska undersöka möjligheterna att avskaffa nuvarande karensavdrag för anställda i sektorer som vård, skola och omsorg som inte kan jobba hemifrån.

– Vi breddar utredningen, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) till TT.

En referensgrupp med företrädare för riksdagens partier ska också följa regeringens utredning, enligt Tenje.

Ibland går det fort även i politiken. Så sent som i förra veckan beslutade regeringen att lägga ner den utredning som den förra S-ledda regeringen hade tillsatt för att göra karensavdraget, som ersatte karensdagen vid sjukdom 2019, mer rättvist.

Den skulle ersättas med en intern utredning. Men protesterna blev omfattande, även från regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna. SD gick till val på att avskaffa karensavdrag för personer i så kallat kontaktnära yrken, exempelvis för vård- och skolpersonal.

– Det här är en väldigt viktig fråga för oss. Vi är väldigt nöjda, säger Clara Aranda, ledamot för SD i socialförsäkringsutskottet om regeringens snabba fotbyte.

Lars Larsson/TT