DEN AKUTA ELKRISEN

C: Sänk skatten på el

Centerpartiets talesperson Martin Ådahl säger att Sverige borde göra som Finland, och sätta ned momsen på el. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Politik (TT)

Centerpartiet vill att punktskatten på el tas bort och att momsen sätts ned tillfälligt till sex procent.

– Regeringen har misslyckats, säger Martin Ådahl (C).

Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet, är djupt kritisk till att regeringen inte fått på plats elprisstödet som var utlovat till den 1 november. Under tiden måste man nu vidta fler åtgärder för att stötta hushåll och företag genom krisen.

Centerpartiet föreslår genom ett initiativ i finansutskottet att punktskatten på el – energiskatten, som för flertalet av landets hushåll och företag uppgår till 39,2 öre per kWh – tillfälligt tas bort från 1 mars till 31 maj.

Därutöver ska momsen sättas ned från 25 till 6 procent under samma period. Regeringen måste också undersöka att retroaktivt ta bort både skatt och moms från 1 december 2022 till slutet av februari i år, säger Ådahl.

Gör som Finland

Han framhåller att Finland sänkt momssatsen på el från 24 till 10 procent från december till april.

– Eftersom det är så väldigt extrema och tunga räkningar för säkert tusentals hushåll nu, och små företag som står på konkursens brant, så vill vi göra det som Finland har gjort, säger Ådahl.

Det skulle kunna minska elräkningen för en normalstor villa med direktverkande el med över 5 000 kronor i månaden, enligt Centerpartiet.

Detta skulle också minska statens intäkter med många miljarder och Ådahl nämner att kostnaden kan landa i nivå med elprisstödet som omfattar 55 miljarder.

– Det hade säkert funnits bättre sätt att göra det här på, om det inte hade varit för att regeringen misslyckats gång på gång med att få någonting gjort, säger han.

C står bakom elstödet men är kritiskt till att det betalas ut först i slutet på februari och början på mars.

Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gick alla till val på att sänka skatten på el.

L ville sänka momsen till sex procent och sänka energiskatten, KD föreslog att momsen skulle slopas under de fyra kallaste vintermånaderna och SD ville sänka energiskatten till lägsta möjliga nivå, 0,6 öre per kWh och även tillfälligt slopa momsen. Ännu har inga sådana förslag presenterats.

Driver inflation?

TT: Hur du på risken att en sådan här åtgärd driver på inflationen?

– Det finns prognosmakare som har konstaterat att länder som gjort den här typen av skattesänkningar har snarare sänkt inflationen eftersom man inte har vältrat över inflationskostnader i nästa led, säger Martin Ådahl.

– Det viktiga är att man inte spär på konsumtionen och driver upp priserna lika mycket. Därför vill vi lägga maximalt fokus på energibesparande åtgärder i andra änden.

Niklas Svahn/TT