ELKRISEN

Regeringen angrips för ”snålt” och sent stöd

Statsminister Ulf Kristersson (M) under partiledardebatten i plenisalen i riksdagen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

Oppositionen går till attack mot regeringen för försenat elstöd och bristande stöd till hushållen i en svår ekonomisk tid.

– Vad krävs för att du ska orka agera och stötta svenska barnfamiljer? frågar S-ledaren Magdalena Andersson statsministern.

I årets första partiledardebatt i riksdagen kritiserade oppositionspartierna regeringen för bristande stöttning till hushållen.

– De höga priserna som följt av pandemin och Putins energikrig slår hårt mot hushåll i hela Europa. Vi hör larmrapporter om att barn äter mer i skolan när pengarna därhemma inte räcker för att stilla hungern, säger Magdalena Andersson.

S har föreslagit höjt barnbidrag och elräkningsakut, men regeringen säger nej, konstaterar hon.

"Skyhöga priser"

Statsminister Ulf Kristersson (M) framhåller att budgeten "ger allra mest till de som har det allra sämst".

– Det finns ingenting som är värre för svenska hushåll än inflationen. Om inflationen biter sig fast igen kommer nästan inga politiska förslag att rå på det.

Att få ner inflationen är därför en överordnad uppgift för att hjälpa de hushåll som har det allra tuffast, anser Kristersson.

V-ledaren Nooshi Dagostar går till angrepp mot att hushållen fortfarande inte har fått kompensation för höga elräkningar.

– De svenska elpriserna är höga helt i onödan och de driver inflationen.

– Vi exporterar ju mest el i hela Europa, samtidigt betalar svenska konsumenter skyhöga priser – detta är väl inte i grunden ett bra system?

Hon kallar regeringens elstöd för Europas “snålaste och långsammaste elpriskompensation”.

Enligt KD-ledaren och energiministern Ebba Busch är Sverige just nu mitt i "den värsta energikrisen i mannaminne". Hon framhåller att elstöd är på väg till hushåll i hela landet, men ger inget närmare besked om när hushåll i norra Sverige ska få sina pengar. I slutet av februari ska utbetalningarna påbörjas till hushåll i elprisområde 3 och 4.

Räcker ut hand

Under debatten sträckte Ulf Kristersson ut handen till oppositionen för mer samarbete om migration, rättspolitik och energiförsörjning.

– Blir vi inte överens om allt, kanske vi kan enas om några frågor, säger han.

Men ingen av oppositionsledarna tog statsministerns hand. De samtal som erbjuds är heller inte förutsättningslösa. När det gäller migration ska de leda till en långsiktigt stram migrationspolitik och när det gäller energin är det ny kärnkraft som är målet.

– Förutsättningslösa samtal med partier som vill lägga ner kärnkraften är meningslösa. Jag vill ha entydigt klart för mig att det är partier som har ändrat sin uppfattning om kärnkraft och nu vill medverka till nya investeringar, säger Kristersson.

Samtalen kan inte heller leda till att innehållet i Tidöavtalet ändras.

– Men kan vi lägga till saker, så är jag helt öppen för det, säger Kristersson.

Magdalena Andersson pressas av Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson om hon och S är för att bygga ny kärnkraft. Något de anser behövs för att få mer stabil elproduktion.

– Vi socialdemokrater är för mer el, oavsett vilket kraftslag det kommer ifrån, säger hon.

– Problemet nu är att vi har en regering som bara fokuserar på kärnkraft, som kanske kan komma om 20 år.

M-ledaren är missnöjd med att Andersson inte tydligt nog ger sitt stöd till ny kärnkraft.

– Kristersson kanske ska plocka fram hörapparaten. Vi har varit tydliga med att vi behöver mer billig el i Sverige, vi behöver bygga ut den svenska energiproduktionen och ge förutsättningar för alla energislag, säger Andersson.

"Brutna löften"

Regeringen får också kritik för brutna vallöften.

– Att hantera människors privatekonomi på det sättet är inte respektfullt. Att inför valet utställa löften för att direkt efter bryta mot dem, det är inte respektfullt. Att därtill fara med osanning och låtsas som att löftena visst uppnåtts – ja, det är allt annat än respektfullt, säger S-ledaren.

– Sverige och svenska folket förtjänar bättre.

Ulf Kristersson säger sig inte riktigt förstå det höga tonläget.

– Jag noterar att jag inte får något svar på den långa siktens migrationspolitik, energipolitik och brottsbekämpning.

Maria Davidsson/TT

Anja Haglund/TT

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under partiledardebatten. Bild: Fredrik Sandberg/TT