ENERGIPRISERNA

Huspriser föll mest där elen är dyrast

19 av de 20 kommuner där villapriserna sjönk som mest under 2022 ligger i elområde tre eller fyra, där priserna är som högst. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Nässjö, Skurup, Klippan och Lomma. Många av de kommuner där villapriserna föll mest under 2022 ligger i elområde tre eller fyra – där elen är som dyrast.

Bostadsmarknaden åkte på en rejäl inbromsning under förra året.

– Årets första två månader började faktiskt med uppåtgående priser och en het marknad. Sedan inträffade kriget i Ukraina och det tog inte lång tid innan vi började se effekterna av det, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Dyra energipriser, höjda räntor och hög inflation slog hårt mot spekulanternas köpvilja.

Allra mest sjönk villapriserna i småländska Nässjö, ner med 24 procent. Det visar Länsförsäkringar fastighetsförmedlings genomgång av bostadsprisernas utveckling under 2022, som gjorts med siffror från Svensk mäklarstatistik.

Elpriset påverkar

Även i skånska kommunerna Skurup, Klippan och Lomma backade villapriserna med 20 procent eller mer.

Faktum är att 19 av de 20 kommuner där villapriserna sjönk som mest under 2022 ligger i elområde tre eller fyra, där priserna är som högst.

– Elpriserna har påverkat framför allt villor och fritidshus. I södra Sverige har elpriserna rusat mer än i norra Sverige, och det har haft så pass stor effekt på de totala utgifterna för hushållen att det har påverkat kalkylen när man räknar på sitt boende, säger Marcus Svanberg.

– Villorna i södra Sverige har tagit lite mer stryk på prissidan än vad de gjort i norra Sverige.

Bostadsrättspriserna föll mest i Vänersborg, ner 40 procent. Även i Falköping och Oxelösund skedde kraftiga tapp, med -37 respektive -31 procent.

Tror på ljusning

Totalt sjönk antalet försäljningar av villor med 17 procent under förra året, jämfört med 2021. Antalet bostadsrättsförsäljningar sjönk med 11 procent, medan antalet fritidshusförsäljningar sjönk med 27 procent.

– Under ganska lång tid under hösten har köpare och säljare haft svårt att mötas prismässigt, och då blir det färre affärer, säger Marcus Svanberg.

I en del kommuner ökade dock bostadspriserna under 2022. I värmländska Forshaga steg villapriserna mest, med en ökning på 16 procent. Bostadsrättspriserna steg mest i Sandviken i Gävleborg, upp 30 procent.

– Vi tror att priserna kommer att stabiliseras nu under våren förutsatt att räntorna inte höjs väldigt mycket mer. Vi ser redan nu att priserna inte faller lika snabbt i till exempel Stockholm, säger Marcus Svanberg.

Alice Nordevik/TT

Fakta

Här sjönk bostadsrättspriserna mest under året:

1. Vänersborgs kommun, -40%

2. Falköpings kommun, -37%

3. Oxelösunds kommun, -31%

4. Vellinge kommun, -23%

5. Karlskoga kommun, -19%

Här sjönk villapriserna mest under året:

1. Nässjö kommun, -24%

2. Skurups kommun, -21%

3. Klippans kommun, -20%

4. Lomma, -20 %

5. Härryda, -19%

Endast kommuner med tillräckligt många försäljningar för att mäta prisutveckling under perioden ingår i kartläggningen.

Källa: Länsförsäkringar fastighetsförmedling