KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Ledare: LKAB:s fynd löser inte EU:s Kina-beroende

LKABs vd och koncernchef Jan Moström och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under pressträff vid LKAB i Kiruna. LKAB har gjort det största fyndet i Europa av sällsynta jordartsmetaller. En miljon ton kan komma att brytas invid LKAB:s gruva i Kiruna. Bild: Jonas Ekströmer/TT

LKAB:s jättefynd av sällsynta mineraler kan bidra till att minska EU:s stora råvaruberoende av Kina. Men det finns skäl att inte ropa hej för tidigt, skriver Di:s ledarskribent Frida Wallnor.

Potentialen må vara stor, men även osäkerheten. En kommande brytning beror helt på hur marknaden och priserna utvecklas, samt hur det går med tillståndsprocesserna. Här måste hänsyn tas till rennäring, Natura 2000-områden och miljöintressen, och möjligen även till försvaret.

Även med detta i hamn kan en brytning ske först om 10-15 år. Processen skulle kunna gå snabbare om regeringen går vidare med sina ambitioner om att effektivisera tillståndsprocesserna. Vidare kan EU:s driva utvecklingen framåt i sitt kommande förslag till ”Critical Raw Materials Act”, som syftar till att öka graden av självförsörjning inom unionen.

Men även det tar tid. Till dess kommer EU-länder under överskådlig framtid kommer att behöva köpa mineral och metaller från Kina.

Dagens industri: LKAB:s fynd löser inte EU:s Kina-beroende