KRIGET I UKRAINA

Ny rysk general för Ukrainakriget – igen

Den ryske generalstabschefen Valerij Gerasimov (till vänster) ersätter Sergej Surovikin som befälhavare för trupperna i Ukraina. Gerasimov och utrikesminister Sergej Sjojgu (till höger på bild) har fått utstå hård rysk kritik för hur kriget i Ukraina framskrider. Arkivbild. Bild: Mikhail Metzel/Sputnik/AP/TT

Ukraina (TT)

Efter tre månader har Ryssland återigen bytt ut befälhavaren för anfallskriget i Ukraina.

Nu är det Rysslands högsta militär – den kritiserade Valerij Gerasimov – som ska föra befäl i kriget.

Det är generalstabschefen, motsvarande överbefälhavare i Sverige, Valerij Gerasimov som tar över Sergej Surovikins uppdrag som befälhavare för trupperna i Ukraina, uppger det ryska försvarsdepartementet.

Oscar Jonsson, forskare i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, säger att det inte är säkert om Gerasimov avgår som generalstabschef eller om det är en tillikauppgift – det vill säga att han fortsätter som högsta militär men samtidigt också ansvarar för att leda anfallskriget. Jonsson tror att det senaste alternativet är mest sannolikt.

Kritiserad Gersimov

De ryska uppgifterna gör gällande att det handlar om att den "speciella militäroperationens" uppgifter har vuxit mycket – och därför måste man utöka ledarskapsförmågan.

Jonsson säger att generalbytet kan ha en strategisk betydelse – ledarskap spelar roll. Men samtidigt är de ryska förutsättningarna desamma.

Under hösten har den ryska kritiken för hur kriget framskrider främst riktats mot Gerasimov och den ryska utrikesministern Sergej Sjojgu, enligt Jonsson.

– Antingen gör man Gerasimov högst ansvarig för att sedan kunna sparka honom och ge honom hela skulden för kriget, eller så ger man honom chansen att vända kriget.

Bombkampanj

Samtidigt nedgraderas Surovikin, som tillsattes som befälhavare i oktober, som biträdande till Gerasimov. Han kommer arbeta vid sidan av Oleg Salyukov och Alexey Kim, enligt uttalandet.

Surovikin har i motsats till Gerasimov kommit bäst undan den ryska kritiken, enligt Jonsson.

– När han tillträdde i oktober inledde Ryssland den strategiska bombkampanjen mot kritisk infrastruktur i Ukraina. Jag har inte sett något som tyder på att den inte skulle ha varit populär.

Sofie Fogde/TT

Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT