Expert: Kommer få omfattande konsekvenser

Polis kunde inte stoppa anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro från att ta sig in i bland annat kongressbyggnaden i Brasiliens huvudstad Brasilia. Bild: Eraldo Peres/AP/TT

Brasilien (TT)

Stormningen av kongressen och andra maktcentra i den brasilianska huvudstaden Brasilia underblåser det redan spända läget i landet, enligt Brasilienkännaren Torsten Wetterblad.

– Det här kommer att få omfattande politiska konsekvenser. Alla tänker att det är en upprepning av det som hände i USA, säger han till TT.

Torsten Wetterblad, Brasilienforskare vid Stockholms universitet under många år, betonar att olika protester mot den nye presidenten Luís Inácio Lula da Silva har förekommit ända sedan valvinsten mot Jair Bolsonaro i oktober.

– Det är en naturlig fortsättning av alla de protester och aktioner som har varit. Redan första veckan stoppade man biltrafiken på stora vägar. Man har samlats utanför militärförläggningar och uppmanat militären att gripa in, säger Wetterblad.

Vänsterpolitikern Lula da Silva svors in som president på nyårsdagen. Bolsonaro själv reste kort före maktskiftet till Florida i USA.

TT: Hur allvarligt är det här?

– Politiskt är det naturligtvis allvarligare nu när Lula svurits in. Det är stor symbolik i det man försöker göra nu. Brasilien är en väldigt delad nation och presidentvalet var ju väldigt jämnt, säger Torsten Wetterblad.

Polariserat samhälle

TT: Hur förhåller sig Bolsonaro till det som nu sker?

– Fysiskt är han ju inte längre kvar i landet. I vilken utsträckning han och hans närmaste fortsätter att leda och styra det här är svårt att säga. Men det är tydligt att det finns stora grupper av anhängare som tänker fortsätta med aktioner.

TT: Vilka är de största riskerna nu?

– Risken är att det här fortsätter att blåsa under den väldigt omfattande polariseringen av det brasilianska samhället. Lula gick ut och sade direkt efter valet att han såg sig som en president för hela nationen, inte bara för sina egna väljare. Men det här underblåser den kraftiga uppdelningen och det är inte bra.

"Politiska effekter"

Parallellerna är uppenbara till när anhängare till avgående Donald Trump genomförde den dödliga stormningen av Kapitolium i Washington den 6 januari 2021.

– Att de har tagit sig in i kongressbyggnaden gör det här stort. Det är mycket en kopia av vad som hände i USA för två år sedan. Det här kommer få politiska effekter, säger Torsten Wetterblad

– Det verkar också som att polisen inte alls har vidtagit de åtgärder som behövts för att skydda lokalerna. Guvernören i Brasilia har nyligen gått ut och meddelat att han avsatt den ansvarige polischefen. Helt klart har man gjort en omfattande felbedömning.

Joakim Magnå/TT