CORONARESTRIKTIONERNA

Virusexpert tveksam till kravet på tester

Virusforskaren Ali Mirazimi. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Covid-19 (TT)

Virusexperten Ali Mirazimi är tveksam till att regeringens nya inreseregler för resenärer från Kina kommer ha en effekt.

Under en pressträff på torsdagsmorgonen berättade socialminister Jakob Forssmed (KD) att Sverige ska covidtesta inkommande resenärer från Kina från den 7 januari och tre veckor framåt.

Ali Mirazimi, adjungerad professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet i Solna, förstår att regeringen vill vidta försiktighetsåtgärder. Samtidigt menar han att åtgärderna inte kommer ha någon större effekt, då många svenskar har ett gott skydd mot eventuella nya varianter.

– Eftersom Kinas transparens kring smittspridningen är låg, så är man rädd för att det dyker upp en ny variant och att spridningen blir ännu värre än idag. Men att en ny omikronvariant som beter sig annorlunda skulle komma in in i Sverige genom att kineser reser hit är väldigt låg, säger han.

Slår hårt mot vården

Virus och infektioner slår hårt mot vården och sjukhus i minst fyra regioner är satta i förstärkningsläge. Enligt Mirazimi är det dock oklart ifall en ny variant skulle skapa ännu mer belastning.

– Det kommer dyka upp nya undervarianter hela tiden i hela världen. Trots att det kommer nya varianter, har flera svenskar idag ett starkt vaccinskydd och många har kanske redan varit smittade av omikronvarianter. Sannolikheten att en farligare variant skulle komma hit som tränger genom vårt skydd är inte stort, säger Mirazimi.

Kan smittas ändå

Syftet med inresekraven är att fördröja nya virusvarianter och i förlängningen minska belastningen på sjukvården. Mirazimi är dock skeptiskt till att detta kommer funka.

– Man kan fördröja nya virusvarianter under en kort tid. Men då gäller det att alla européer gör på samma sätt. En kines kan åka till ett tredje land och smitta svenskar som är där. Dessutom har testerna en osäkerhetsfaktor, så det är inte säkert att man upptäcker en eventuell smitta.

Martin Nilsson/TT