FRAMTIDENS TRANSPORTER

Höghastighetstågen läggs på is

Regeringen går nu vidare med sina tågplaner, som bland annat innebär ett stopp för höghastighetsbanor. Arkivbild. Bild: Jon Olav Nesvold/NTB/TT

Transport (TT)

Regeringen stoppar nu utbyggnaden av nya stambanor för höghastighetståg.

Samtidigt avbryts planeringen för sträckan Hässleholm–Lund, medan projektet Göteborg–Borås pausas i väntan på en ny utredning.

Högerpartierna M, KD, L och SD har tidigare meddelat att de stoppar satsningen på höghastighetståg på sträckorna Stockholm–Göteborg eller Stockholm–Malmö som förra regeringen ville genomföra.

Nu tar regeringen nästa steg och drar i gång nya utredningar av tre etapper.

Trafikverket får i uppdrag att avbryta planeringen av nya stambanor för höghastighetståg, att snarast avsluta arbetet med sträckan Hässleholm–Lund och att pausa projektet Göteborg–Borås till i höst.

"Mer konstnadseffektiva"

"Regeringen vill att de satsningar som görs på järnväg i första hand ska underlätta för arbetspendling och godstrafik eftersom det främjar jobb och tillväxt. Vår inriktning är att de järnvägssatsningar som görs ska vara mer kostnadseffektiva än om den ursprungliga planen för nya stambanor för höghastighetståg hade fullföljts", säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) i ett pressmeddelande.

I samband med beskedet om att höghastighetssatsningen avbryts meddelade regeringen att tre av etapperna behövde en separat analys.

Tre utredningar

Nu tillsätts tre utredningar om etapperna, som redan ingår i den nationella planen för transportinfrastrukturen 2022–2033:

För Ostlänken (Järna till Linköping) får Trafikverket i uppdrag att försöka hitta sätt att minska på kostnaderna, "dock utan att det ska försena arbetet med Ostlänken nämnvärt".

Planeringen för sträckan Göteborg–Borås pausas till 30 september nästa år i väntan på en utredning om en modifierad lösning "utan att trafikstarten ska försenas".

När det gäller Hässleholm–Lund ska det nuvarande planeringsarbetet avslutas snarast. I stället får en utredning i uppdrag att granska alternativa åtgärder för järnvägssystemet i Skåne, främst på sträckan Hässleholm–Lund men även på andra delar av banan.

Uppdragen till Trafikverket innebär samtidigt att det inte blir någon fortsatt planering av de så kallade centrala systemdelarna av de nya stambanorna, mellan Linköping och Borås respektive till Hässleholm via Jönköping.

"Regeringen prioriterar upprustning av befintlig järnväg, bättre vägstandard och utbyggd laddinfrastruktur, före investeringar i höghastighetståg", säger Andreas Carlson.

Jens Bornemann/TT