DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Vänskapligt ryskt besök i Minsk

Rysslands Vladimir Putin och Belarus Aleksandr Lukasjenko hälsar på varandra inför sitt möte på måndagen. Bild: Konstantin Zavrazhin/Sputnik/Pool via AP/TT

Belarus (TT)

Omvärlden borde lyssna på "förnuftets röst". Det säger den belarusiske ledaren Lukasjenko efter sitt möte med Rysslands president Vladimir Putin.

Han betonar samtidigt vikten av ett de två har ett nära samarbete, inte minst militärt.

– Svåra tider kräver politisk vilja, säger han.

Vladimir Putin anlände på måndagseftermiddagen till Belarus huvudstad Minsk för ett möte med sin belarusiske motsvarighet Aleksandr Lukasjenko.

Lukasjenko betonade under ledarnas möte särskilt två områden:

– Huvudfrågorna har på sistone varit försvar och säkerhet, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Men att de två samarbetar i de frågorna betyder inte att de sluter sig helt, sade Lukasjenko efter mötet.

– Ryssland och Belarus är öppna för dialog med andra stater, inklusive europeiska. Jag hoppas att de snart kommer att lyssna på förnuftets röst.

Putin å sin sida nöjde sig enligt CNN med att bedyra att Belarus är Rysslands närmaste allierade och att han tror att handeln länderna emellan når rekordnivåer under 2022.

Kringskuren ledare

Belarus är inte formellt en part i Ukrainakriget, men ryska styrkor har utgått ifrån belarusisk mark och fått stöd av bland annat den belarusiska vården.

Enligt ryska Interfax står det också klart att ryska styrkor ska göra nya militärövningar i Belarus. Nyhetsbyrån har dock inga detaljer kring var eller när det ska ske.

Aleksandr Lukasjenko går en svår balansgång. Å ena sidan undviker han att blanda sig i ett krig som inte skulle finna särskilt stort stöd hos den belarusiska befolkningen. Å andra sidan är den mångårige diktatorn allt mer beroende av Rysslands stöd, inte minst då han fick rysk hjälp att slå ned de landsomfattande protester som följde på det riggade presidentvalet 2020.

Länderna är sedan länge nära vänner och ingår i en gemensam unionsstat. Den var tidigare mer av en formalitet, men har aktualiserats allt mer under de senaste två åren med tal om en fördjupad integration.

Bedömare spådde inför mötet att Putin kan komma att försöka övertala Lukasjenko att skicka belarusiska soldater till fronten i Ukraina, eller att delta i en gemensam förnyad attack mot Ukraina tillsammans med ryska soldater. Andra spår att det är en skenmanöver för att få Ukraina att omgruppera sina styrkor mot gränsen mot Belarus i norr.

Inga detaljer

Militärt torde Belarus inblandning i kriget inte spela någon avgörande roll för Ryssland, då landet har relativt få soldater att bidra med.

Högt uppsatta ukrainska militärer har de senaste dagarna varnat för att Ryssland kan försöka sig på en ny attack norrifrån.

Inför mötet lät Belarus ledare meddela via de statliga propagandaorganen att Belarus självständighet och suveränitet är okränkbar.

– Jag ser försök att röra om i den här situationen. Och efter dessa storskaliga förhandlingar kommer alla att säga att det är över, att ingen makt längre ligger i Belarus, att ryssarna redan styr landet. Ännu en gång vill jag understryka att ingen, förutom vi, styr Belarus, sade Lukasjenko enligt den statliga nyhetsbyrån Belta.

Vladimir Putin och Alexander Lukasjenko med flera medarbetare under måndagens möte. Bild: Pavel Bednyakov/Sputnik/Pool via AP/TT