DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Industriorganisation: Företag behöver stöd nu - inte senare

STAFFANSTORP 2022-11-10 Inkommande 130 kilovolt (kV) ledningar vid invigningen av de nya transformatorstationerna i Staffanstorp på torsdagen. Projektet med de nya transformatorstationerna inleddes 2018 och är enligt ett pressmeddelande ett steg för att öka kapaciteten i södra Skåne. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Bild: Johan Nilsson/TT

18 procent av underleverantörerna i Sverige planerar varsel och uppsägningar. Det framgår av Sinfs senaste Underleverantörsbarometer. Sanna Arnfjorden Wadström vd, Sinf skriver i Dagens Industri om en bransch som står inför en varselvåg.

Företagen som har behövt hantera ökade kostnader och leveransproblem under lång tid brottas nu med höga elpriser och regeringens långsamma hantering, skriver Wadström. Många underleverantörsföretag planerar varsel och uppsägningar. Ett korttidsstöd och ett akut elstöd behöver komma på plats snabbt nu.

Wadström pekar på att det mest prioriterade är att:

Ge akut möjlighet till korttidsstöd för drabbade företag, liksom stöd för återbäring på el och inköp av elbesparande utrustning som minskar elkonsumtion.

”Varje dag vi skjuter upp ovanstående åtgärder innebär samtidigt slutet för många i grunden välmående företag, ett helt onödigt tapp av svenska jobb och en borttappad tillväxt”, menar Wadström.

DI: Debatt: Varje timme räknas - nu kommer varslen