ELKRISEN

Elanvändningen fortsätter att minska

Förbrukningen av el går ned. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg /TT

Ekonomi (TT)

Den svenska förbrukningen av el fortsätter att minska, dessutom med en aningen högre takt, enligt preliminära siffror från Energimyndigheten.

I november var minskningen åtta procent i hela landet som genomsnitt, jämfört med samma månad förra året. I oktober var nedgången 7,6 procent, enligt Svenska kraftnäts tidigare redovisning.

Störst var nedgången, precis om tidigare, i Sydsverige. I elområde 4 (södra Götaland) var nedgången tolv procent, i elområde 3 (norra Götaland och Svealand) minskade elförbrukningen med tio procent. I norr däremot ökar förbrukningen jämfört med november i fjol, plus en respektive upp fyra procent i elområde 1 och 2.

Beräkningarna är preliminära och det är svårt att exakt säga vad den minskade förbrukningen beror på, enligt Energimyndigheten.

"Det är rimligt att tro att de höga elpriserna i sig men även den mediala uppmärksamheten kring dem har bidragit till den minskade elanvändningen", skriver myndigheten i nyhetsbrevet "Nuläget på elmarknaden".

Vädret spelar också in. November var varmare i år än i fjol. Fler elbilar och elslukande investeringar i Norrland, exempelvis batterifabriken Northvolt, påverkar också.

Olle Lindström/TT