DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Nya siffror: Fyra av fem vill inte byta jobb

Genrebild Bild: Mostphotos

74 procent av svenskarna vill inte byta jobb. En av anledningarna är det ekonomiska läget. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Randstad.

Arbetsgivare får allt svårare att rekrytera. De flesta som inte vill byta jobb uppger att trivs för bra på sitt nuvarande jobb. Men det finns även andra orsaker. För drygt var tionde person är det en fråga om det ekonomiska läget, enligt Randstads Sifo-undersökning.

– Trots en stundande lågkonjunktur spår vi ett fortsatt stort behov av kompetens inom flera områden. I ett läge där det råder brist på både arbetskraft och kompetens, och där få personer är intresserade av att byta jobb, har arbetsgivare inte råd att enbart förlita sig på aktivt arbetssökande. Genom att även fokusera på de passiva kandidaterna, alltså personer som inte aktivt söker arbete men som kan vara intresserade om rätt möjlighet dyker upp, kan arbetsgivare öka sina chanser att säkra både rätt medarbetare och verksamhetens tillväxt, säger Camilla Campelo, HR-direktör på Randstad, i ett pressmeddelande.

Från undersökningen

Har du för avsikt att byta jobb det närmsta året?

Ja16%

Nej74%

Vet ej10%

Bas1 192

Varför har du inte avsikt att byta jobb det närmsta året?

Ekonomiska läget känns för oroligt just nu13%

Har nyligen bytt jobb18%

Trivs bra på nuvarande arbetsplats73%

Rädd att inte trivas på nya jobbet6%

Rädd att inte gilla mina nya arbetsuppgifter4%

Rädd att misslyckas med mina nya arbetsuppgifter2%

Vill inte göra min arbetsgivare besviken2%

Vill inte mista mina kollegor12%

Bas885

Har du bytt jobb det senaste året?

Ja21%

Nej79%

Bas1 192

Källa: Randstad