RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Tysk inflation vänder nedåt

Något lägre inflation i stora euroländer som Tyskland och Spanien minskar på trycket på Euroepiska centralbanken (ECB) – med Christine Lagarde som chef – att fortsätta med stora räntehöjningar. Arkivbild. Bild: Arne Dedert/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Pressen på Europeiska centralbanken (ECB) att strama åt med stora räntehöjningar minskar något. Inflationen i såväl Tyskland som Spanien och Belgien pekar nu nedåt inför onsdagens inflationssiffra för hela eurozonen.

I Tyskland uppgick novemberinflationen till 11,3 procent, enligt preliminära beräkningar – ned från 11,6 procent i oktober, enligt den federala tyska statistikbyrån. Lägre energipriser bidrog till utvecklingen.

Nedgången låg i linje med snittprognosen bland analytiker, enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning.

I Spanien föll inflationen till 6,6 procent, ned från 7,3 procent i oktober. Det kan jämföras med en snittprognos på 7,1 procent i november.

I och med detta har inflationen i den spanska ekonomin sjunkit fyra månader i rad.

Även i Spanien är det lägre priser på el som driver på utvecklingen och rensat för energi och livsmedel ökar inflationstrycket i årstakt till 6,3 procent – upp från 6,2 procent.

De nationella inflationssiffrorna kommer inför onsdagens första beräkning av novemberinflationen i hela eurozonen från Eurostat – som ses som en avgörande pusselbit inför ECB:s nästa räntebesked.

Frågan marknaden ställer sig just nu är om ECB slår till med en tredje räntehöjning så kallad trippelhöjning på 75 punkter (0,75 procentenheter) eller nöjer sig med 50 punkter när årets sista räntebesked från Frankfurt kommer den 15 december.