DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Stoltenberg manar till mer stöd till Ukraina

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg konstaterar att Ryssland nu använder vintern som vapen i Ukraina och att det ytterligare understryker vikten av att Nato fortsätter stödja Ukraina. Bild: Andreea Alexandru/AP/TT

Politik (TT)

Vinner Putin i Ukraina kommer alla av oss att få betala ett högt pris för det framöver, varnar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg inför mötet med Natoländernas utrikesministrar i Bukarest. Också Sverige och Finland är inbjudna till mötet där ökat stöd till Ukraina är huvudnumret och målet.

Stoltenberg konstaterar att Natoländerrna och deras befolkning har sett levnadskostnaderna öka som en följd av Rysslands attack på Ukraina. Men ukrainarna betalar i blod, framhåller han.

– Och nu använder Putin vintern som ett vapen, säger Stoltenberg när han anländer till Natomötet och syftar på de ökade och många attackerna på sådant som elnät och vattenförsörjning.

Mer enat

– Budskapet från mötet blir, det är jag övertygad om, att vi är enade och att det är i vårt intresse att fortsätta stödja Ukraina, säger Stoltenberg också i ett gemensamt uttalande med USA:s utrikesminister Anthony Blinken.

Blinken säger att han också räknar med stort stöd för Ukraina från mötet.

– Nato är mer enat än vad jag kan minnas, säger Blinken och jämför med den tid han varit med i Nato-sammanhang, det vill säga 30 år.

Enligt Stoltenberg är det i Natos långsiktiga intresse att stödja Ukraina. En seger eller framgång för en sådan som den ryske presidenten Putins attack på Ukraina skulle visa att attacker likt den på Ukraina lönar sig, att omvärlden låter det ske. Det skulle göra världen farligare, enligt Natochefen.

Den tyska utrikesministern, Anna-Lena Baerbock, säger att omvärlden måste göra vad den kan för att Rysslands övergrepp och attacker på Ukraina inte ska knäcka ukrainarna. Hon säger att hon inte kunnat föreställa sig de brott mot folkrätt och civilisation som Ryssland nu utsätter den ukrainska befolkningen för, genom att förstöra infrastruktur, uppvärmning el- och vattenförsörjning.

– Föreställ er hur länge man klarar sig i en familj utan el, vatten och värme, säger Baerbock på väg in till mötet och tillägger att Putins taktik är med törst, hunger och kyla tvinga ukrainarna på knä.

Förändrar spelplan

Jens Stoltenberg påminner, i ett tal några timmar före mötet att Sverige och Finlands utrikesministrar deltar på tvådagarsmötet i den rumänska huvudstaden. Han talar om vikten av att de sista hindren för ett svenskt och finländskt medlemskap i försvarsalliansen undanröjs så snart det går.

– Det förändrar spelplanen i säkerhetspolitiken i Europa, hävdar generalsekreteraren om de båda ländernas planerade medlemskap.

Den dominerande frågan på Natomötet är Rysslands invasion och krig mot Ukraina och det överhängande behovet av mer stöd till ukrainarna för de ska kunna stå emot och driva tillbaka ryssarna.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba deltar vid en informell arbetsmiddag för att tala om vad som behövs, både akut och mer långsiktigt. Högst upp på önskelistan står ökat skydd mot ryska robotar, stridsvagnar och ökad produktion av krigsmateriel i väst för att möta upp behovet i Ukraina.

Men Stoltenberg har sagt att han också väntar sig löften från medlemsländerna om utökade leveranser av annat när Ukraina nu står inför en lång och kall vinter.

Lars Larsson/TT