DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Debatt: Så kan billigare reparationer ge fler jobb

Bild: Leif R Jansson / TT

I en tid av klimatkris och lågkonjunktur ger det helt fel signaler att höja momsen på reparationer. Det skriver företrädare för det cirkulära it-företaget Inrego på DN Debatt.

Regeringen föreslår att höja momsen på reparationer av cyklar, skor, lädervaror och kläder. När det blev klart sa den tidigare klimat- och miljöminister Per Bolund (MP): "Ska man skratta eller gråta?"

Det undrar debattörerna också. "Det sänder ut helt fel signaler att i en tid av klimatkris och lågkonjunktur välja att höja momsen på reparationer. Samtidigt går det att ifrågasätta hur effektfull skattesänkningen egentligen var från början”, skriver de och konstaterar att företag som sysslar med reparationer är mer arbetsintensiva än företag som säljer nya produkter.

De menar att vi måste accelerera övergången från den linjära till den cirkulära ekonomin.

”För att lyckas med det måste det dock bli billigare med arbetskraft och lättare att driva företag som återanvänder produkter. Vi har möjligheten att skapa 30 000 nya jobb inom EU bara genom att höja återanvändningsgraden på mobiltelefoner från 10 till 30 procent, enligt en studie från EU-organet EESC. Med rätt styrmedel kan en stor del av dem hamna i Sverige”, skriver debattörerna.