DEN SVENSKA EKONOMIN

Dystra framtidsutsikter för handlarna – julen avgörande

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Pessimismen är fortsatt påtaglig inom handeln, visar Svensk Handels Handelsbarometer för november månad. Men det finns en liten ljusning.

Det är åttonde månaden i rad som framtidsindikatorerna inom detaljhandeln, partihandeln och e-handeln ligger under det neutrala värdet 100, vilket visar på en pessimism bland handlarna. Men enligt ett pressmeddelande från Svensk Handel finns en viss uppgång mot slutet av november månads mätning. Det beror på årets sista handelsintensiva månader.

– Black Friday och den kommande julhandeln blir oerhört viktig för många handlare runt om i landet. En riktigt god julhandel behövs för att täcka upp för de svagare handelsmånaderna i januari och februari, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i pressmeddelandet.

Månadens minsta ökning har butikshandeln. Enligt Svensk Handel ligger nivån till och med lägre än samma månad under pandemin för två år sedan.

– Butikshandeln har det tufft och kunderna är mer avvaktande när det kommer till köp. Lägg till den chockhöjning av hyran som Fastighetsägarna hotar med från årsskiftet- och läget är bekymmersamt, säger Sofia Larsen.

Om Svensk Handels framtidsindikator

Svensk Handels framtidsindikator sammanfattar handlarnas tro på framtida försäljning, anställningsvilja och lönsamhet de kommande tre månaderna. Ett värde på 100 indikerar en neutral nivå.

Källa: Svensk Handel

Pressmeddelande: Fortsatt dystra framtidsutsikter bland svenska handlare – kommande handelshögtider blir viktiga