DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Debatt: Dags att sänka skatten för småbryggerier

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det är bråttom att sänka skatten för små bryggerier. Det menar styrelsen för Sveriges oberoende bryggerier i en debattartikel i Altinget.

Bryggeribranschen hotas av skenande kostnader för el, råvaror, förpackningar och transporter, menar styrelsen för Sveriges oberoende bryggerier och skriver att det finns en stor risk för nedläggningar och konkurser redan i vinter.

”Det finns en politisk åtgärd som snabbt skulle kunna göra skillnad tack vare att EU:s regler om alkoholskatt tillåter sänkt skatt för små öltillverkare. Genom halverad alkoholskatt skulle hantverksbryggerierna ges en chans att hävda sig på en marknad som domineras av gigantiska, multinationella bryggerikoncerner. Alla EU:s länder, utom Sverige och Spanien har gjort på detta sätt”, skriver styrelsen.

Debattörerna menar att mångfalden bland bryggerierna är hotad och att bryggerinäringen drabbas extra hårt av kostnadsökningarna. Därför har organisationen tagit fram ett förslag på en skattenedsättning i form av en trappa där de med allra minst produktioner får maximal skattenedsättning.

”Vi uppmanar den landsbygdsvänliga majoriteten i riksdagen – hur den än formeras – att ta tag i frågan innan Sverige blir ett lite fattigare land”, skriver debattörerna.

Debatt: Sänk skatten för små öltillverkare