DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Flera inspirerande kvinnor stod i centrum under Stellagalan

Nio kvinnor inom svensk gastronomi stod i centrum när Stellagalan firade sitt femårsjubileum. Under ceremonin möttes några av prisvinnarna med stående ovationer och applådåskor, skriver Besöksliv.

Stellagalan startade för fem år sedan, som ett sätt att lyfta fram kvinnor i Restaurangsverige och arbeta för en mer jämlik bransch. I samband med jubileet korades nio vinnare i lika många kategorier.

En av dem var Desirée Jaks, kökschef på restaurang Spesso i Stockholm, som utsågs till Årets Stellakock, bland annat eftersom hon är en ”lysande förebild för unga kvinnor som vill framåt”.

Umeåbaserade Jessica Sandberg på Nya Konditoriet Elin Staaff på Bodegan tilldelades Årets Stellakonditor respektive Årets Stellasommelier.

– Det är superhäftigt att vi har två vinnare från Umeå, säger Elin Staaff. Det betyder jättemycket både för mig och Umeå. Sedan betyder det mycket att Stellagalan synliggör att det finns så många superduktiga kvinnor och kreativa delar av vår bransch, säger Elin Staaff.

Sedan Stellagalan startade har det skett en viss utveckling för att öka jämställdheten i branschen. Anette Rosvall, en av arrangörerna bakom Stellagalan, försäkrar att det finns mer att göra och att det därför lär bli fler galor.

– Vi har sagt att vi ska fortsätta tills branschen är helt jämställd, så vi kommer att fortsätta ett tag till.

Besöksliv: Årets Stellavinnare är korade