DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Klart: Kristersson och Erdogan i Natomöte

Nu är det klart att det kommer att bli ett möte mellan Kristersson och Erdogan i Turkiet. Bild: TT Nyhetsbyrån/AP

Politik (TT)

Nu är det klart. Det kommer att bli ett möte mellan statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Erdogan i Turkiet.

Den turkiske presidenten fortsätter dock att ställa krav på utlämningar för att släppa in Sverige i Nato.

– Sveriges nya statsminister har begärt ett möte och jag har bett våra vänner att ordna ett möte.Vi kommer att diskutera dessa frågor (Nato, reds anm) med honom i vårt land, säger Recep Tayyip Erdogan till regeringstrogna nyhetssajten Daily Sabah.

Han upprepar också de villkor som Turkiet ställer på att Sverige ska utlämna "misstänkta terrorister" från Sverige, och att de kraven står fast.

– Den nya statsministerns ståndpunkt är tydlig i kampen mot terrorism, och vi kommer självklart att pröva deras uppriktighet i den frågan på mötet, säger Erdogan.

"Väldigt redo"

I samband med EU-toppmötet på torsdagen sade Kristersson att han är "väldigt redo" att åka till Turkiet för att få fart på den svenska Natoprocessen.

Den turkiske presidenten har vid flera tidigare tillfällen sagt att 73 personer från Sverige och Finland måste utlämnas till Turkiet. På senare tid har dock Erdogan talat i varmare ordalag om Finlands inställning till terrorism och snarare pekat ut Sverige som problemet.

Även Ungern

Den tidigare socialdemokratiskt ledda regeringens svar på utlämningsfrågorna har varit att i Sverige gäller svensk lag och att svenska medborgare inte utlämnas.

Förutom Turkiet väntar Sverige och Finland även på slutligt klartecken från parlamentet i Ungern innan medlemskapet i Nato är klart.

På en fråga från TT i natt svarade Kristersson att han inte hade hunnit diskutera ratificeringsfrågan med den ungerske premiärministern Viktor Orbán under EU-toppmötets första dag.

– Just det hann vi inte prata om, sade statsministern.

Marianne Ahlenius/TT

Niklas Svahn/TT