ELKRISEN

Kristersson: Beredda diskutera pristak för gas

Statsminister Ulf Kristersson (M) laddar för sitt första EU-toppmöte. Arkivfoto. Bild: Christine Olsson/TT

EU (TT:s korrespondent)

Den nya regeringen är beredd att diskutera ett pristak i EU för gas för att få ner elpriserna.

Det uppger statsminister Ulf Kristersson (M) när han möter riksdagens EU-nämnd inför toppmötet.

Han tillträdde i går – och gör EU-debut i morgon torsdag, på EU-toppmötets första dag i Bryssel. Det gör att han får en internationell rivstart som statsminister.

– Sverige ska vara en aktiv och pådrivande kraft i EU, säger Kristersson om den europeiska inriktningen.

Konsekvenserna av Rysslands krig i Ukraina, inte minst för energiförsörjningen, kommer att dominera stort när Kristersson får göra premiär bland EU-ländernas stats- och regeringschefer i Bryssel.

"Enigheten ska bestå"

Rysslands eskalering är, enligt Ulf Kristersson ett tecken på att stödet som USA, Sverige och EU ger har avgörande betydelse. Och EU:s enighet gentemot Ryssland är grundläggande.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att den enigheten ska bestå, säger statsministern.

I ett inbjudningsbrev till Kristersson och de övriga 26 EU-ländernas stats- och regeringschefer skriver Europeiska rådets ordförande Charles Michel om vad han förväntar sig av toppmötet:

"Vi måste agera med yttersta skyndsamhet. Särskilt måste vi intensifiera arbetet på våra tre huvudspår: att minska efterfrågan, garantera leveranssäkerheten och hålla nere priserna".

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade i går kommissionens senaste förslagspaket på energiområdet, som stats- och regeringscheferna genast ska få diskutera. Det handlar bland annat om gemensamma gasinköp, obligatoriskt hjälpande av varandra och möjlighet att införa pristak på gas i ett eventuellt nödläge.

Diskutera pristak

Statsministern säger att det är viktigt att försöka bryta kopplingen mellan höga elpriser och ett pristak på gas. Därför är regeringen, uppger han, beredd att diskutera ett eventuellt pristak på gas.

– Men det måste kombineras med efterfrågedämpande åtgärder, säger Kristersson.

Han avvisar också förslag om att skjuta till extra pengar från medlemsländerna för att betala ett pristak.

Timmarna före toppmötet får Kristersson chans att träffa bland andra von der Leyen och några andra av sina kollegor vid ett förmöte med EU:s konservativa och kristdemokratiska ledare i partifamiljen EPP. Där deltar förutom Kristersson och kommissionsbasen även EU-parlamentets talman Roberta Metsola från Malta, Lettlands premiärminister Krisjanis Karins och Rumäniens president Klaus Iohannis.

Mötena i Bryssel blir också en första viktig förberedelse för vad som väntar efter årsskiftet – då ska Sverige under ett halvår leda arbetet i EU:s ministerråd där de 27 medlemsländernas regeringar har företrädare. I arbetet ingår bland annat att förhandla fram kompromisser om stora lagstiftningspaket med EU-kommissionen och EU-parlamentet.

Ulf Kristersson kommer också, enligt Nato-källor, att träffa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel före EU-mötena.

Wiktor Nummelin/TT