REGERINGSBILDNINGEN

Riksdagen röstar om Ulf Kristersson i dag

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) efter pressträffen där han presenterade regeringsbildningen i fredags. Bild: Tim Aro/TT

Politik (TT)

Klockan 11 i dag ska riksdagen ta ställning till Ulf Kristersson (M) som statsminister. Om han blir vald kan en ny regering tillträda på tisdag.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ska enligt högerpartiernas överenskommelse sitta i den nya regeringen och föra ett nära samarbete med SD.

Flera liberaler har varit kritiska mot det så kallade Tidöavtalet, men flera liberala riksdagsledamöter säger till SVT Nyheter att de kommer rösta grönt i statsministeromröstningen.

Sju av partiets 16 ledamöter svarar till SVT Nyheter att de kommer att rösta grönt för Kristersson, resterande nio har inte svarat. En ledamot skriver dock att riksdagsgruppen är "eniga" om att släppa fram Ulf Kristersson.

Statsvetaren Linn Mårdstam betonar att Liberalerna har haft siktet inställt på ett maktskifte, och att det är osannolikt att Kristersson inte skulle bli vald.

– Det är fullt möjligt att någon avviker, men att det skulle leda till en förändring i utfallet gällande Ulf Kristersson som statsminister håller jag som föga troligt, säger hon till SVT.